Bulanık mantık deyince sanki kafası karışık gibi bir anlam akla gelse de aslında mantığın geleneksel sınırlarının genişletilmiş halidir. Geleneksel mantık…
CEBİR
Bazı sayılarınız var ve onların tipik değerlerini temsil eden yeni bir sayı üretmek istiyorsunuz. Bunu nasıl yapacağınıza karar veremiyorsanız işte…
Lise yıllarında matematik dersi alan her kişi ikinci dereceden bir denklemin köklerini bulmak için kullanılan, Babiller tarafından ortaya konmuş, 4000…
Beş adam, itiş kakış mahkeme salonuna girer. Hepsi birbirinden şikâyetçidir. Ortak aldıkları bir meyve bahçesini beş eşit parçaya bölememişlerdir. Her…
Cebirsel ifadeler geometri yoluyla, geometrik ifadelerde cebirsel olarak ifade edilebilir. Matematiğin en heyecan verici özelliklerinden birisi de bu değil midir…
Üçüncü dereceden (kübik) denklemlerin genel çözümlerinin bulunması hikâyesi, matematik tarihinin en ilginç hikâyelerinden biridir. Hikâye Rönesans İtalya’sında geçer. Genelde matematik…
Büyük ve küçük sayıları oluşturan çarpanları toplam haline getiren işleme matematik dilinde logaritma denmektedir. Logaritma doğayı daha iyi anlamamızı sağlayan…
Cebir dendiğinde aklınıza ilk ne gelir? Eğer konu ile ilginiz var ise muhtemelen ilk olarak sayılar, aritmetik semboller ile birlikte…
Aristoteles mantığında “Her insan ölümlüdür”, “Aristoteles bir insandır” öyleyse “Aristoteles ölümlüdür” gibi akıl yürütmeler vardır. Cümleler uzadıkça çıkarımda bulunmak zorlaşır.…
Fizikte hepimizin bildiği Einstein’ın E = mc2, denklemi enerji (E) ve kütlenin (m) gerçekten aynı şeyin farklı biçimleri olduğunu, c…