Çocuğunuzun Matematik Başarısı İçin Matematik ile Müziği Bir Arada Öğrenmelerini Sağlayın!

Kimisi için eğlence kimileri için de bir kaçış olan müzik, hayatımızın önemli bir parçasıdır. Ancak işin ilginç tarafı bir çok kişi müzikten keyif almasına rağmen matematikten kaçınmaktadır. Oysa ki tarih boyunca matematik ve müzik iç içe geçmiş ve pek çok matematikçi müzikle ilgilenmiştir.

Matematik ve müziğin yakından ilişkili olmasının nedeni, bu iki konunun birçok benzerliğinin olmasıdır. Her iki disiplin de soyut akıl yürütmeyi, niceliksel düşünmeyi ve sembolik notasyonları kullanmayı gerektirir. Ayrıca örüntü, sıralama, simetri, sayılar, oranlar, kesirler gibi matematiksel kavramlar müzikte de karşımıza çıkar.

Muhtemelen bir piyanonun tuşlarını görmüşsünüzdür. Her tuş bir notaya karşılık gelir ve benzersiz bir ses çıkarır. 7 beyaz anahtar ve 5 siyah anahtardan oluşan sete bir oktav denir. . Pisagor, 12 birimlik bir teli ikiye bölmüş ve oktavı elde etmiştir. 

Benzer şekilde, tempo, ritim, melodi ve armoni gibi müzik kavramları da matematiksel olarak temsil edilmektedir. Matematiksel teknikler yardımı ile karmaşık müzik kavramları açık ve anlaşılır hale gelir. Sonucunda bir telin değişik boyları ile değişik sesler elde edildiğini anlayan ilk kişi de Pisagor‘dur.  

Do, re, mi, fa, sol, la, si, do sesleri sırasıyla; 1, 8/9, 64/81, 3/4, 2/3, 16/27, 128/243 ve 1/2  oranları ile ifade edilmektedir. Gördüğününüz gibi notalar biçiminde düşündüğümüz şey temelinde bir matematiksel dizi oluşturmaktadır. Detaylar için bu yazıya bakabilirsiniz: Pisagor’dan Günümüze Müziğin İçindeki Matematik, Matematiğin İçindeki Müzik

Matematik Başarısı İle Müzik Yeteneği Arasındaki İlişkiyi Uzun Süredir Biliyoruz

Geçmiş araştırmaların çoğu, matematik başarısı ile müzik yeteneği arasındaki bağlantıya odaklanmıştır. Müzikte daha iyi olan çocukların matematikte de daha iyi olduğunu bizlere göstermiştir. Enstrüman çalmanın beyin gelişimine katkı sağladığını biliyoruz. Ancak gençlere müzik öğretmenin matematik başarısını arttırıp arttırmadığı net bir biçimde belirlenememiştir.

matematik başarısı ve müzik
Müzik sizi daha akıllı yapmayacaktır. Ancak özellikle enstrüman çalmak bir çocuğun matematik başarısı üzerinde etkili olacaktır.

Sonucunda konuyla ilgili meta analiz bir Türk bilim insanından geldi. Antalya Belek Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacı Dr. Ayça Akın, 1975 ile 2022 yılları arasında yayınlanan konuyla ilgili araştırmaları tekrardan ele aldı.

Ardından, anaokulu öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar yaklaşık 78.000 genci kapsayan, dünyanın dört bir yanından 55 çalışmanın sonuçlarını bir yanıt bulmak için birleştirdi. Sonucunda da müziğin matematik derslerinin bir parçası olarak kullanılmasının, zamanla matematik başarısını arttırdığı sonucu netleşti.

Bireysel ya da bir grubun parçası olarak enstrüman çalmayı öğrenen öğrencilerin yaklaşık %69’u ve normal müzik dersi alan öğrencilerin %58’i hiçbir müzik müdahalesi olmayan öğrencilere göre daha fazla gelişme kaydetti. Ancak entegre dersler en büyük etkiye sahipti. Yani matematiğin içine müziğin dahil edilmesi sonucunda öğrencilerin yaklaşık %73’ü, herhangi bir müzik müdahalesi olmayan gençlerden önemli ölçüde daha başarılıydı.

Sonuçlar ayrıca müziğin en çok da aritmetiği öğrenmeye yardımcı olduğunu ortaya koydu. Bu da daha küçük öğrenciler ve daha temel matematiksel kavramları öğrenenler üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Müziği Matematiğe Nasıl Dahil Edersiniz?

Aslında yazının başında da aktardığımız gibi, yapısı gereği müzik zaten aritmetik ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle kesirler ya da oranlar gibi bazı kavramların öğretilmesi esnasında müzikten yardım almak olasıdır. Bahsedilen şey sadece bir öğretmenin şarkı söylemesi ya da sınıfa söyletmesi değildir. Aslında bir matematik öğretmeni eğer isterse bir çok konuda müzikten destek alabileceğini fark edecektir. Bir örneğini aşağıda görebilirsiniz.

matematik başarısı ve müzik
Matematik ve müzik ile ilgili bir çalışma kağıdı örneği

Gördüğünüz gibi matematik başarısını arttırmak çok da zor değil. Ancak bunun için öncesinden bir planlama yapmak gerekiyor. Ancak bu sayede sıkıcı ve anlaşılması zor olarak kabul edilen bazı kavramlarının algılanmasını kolaylaştırmak ve en önemlisi öğrencilerin matematik fobilerini yenmelerini sağlamak mümkün olacaktır.

Bunun için belki de en başta matematik ve müzik öğretmenlerini dersleri birlikte planlamaya teşvik etmek gerekmektedir. Ayrıca göz atmak isterseniz: Matematik Başarısını Arttırmak İçin 5 Etkin İpucu


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu