
Değişimden yoksun istikrarlı bir dünyada, sorunları standart teknikleri, ilkeleri ve kuralları uygulayarak çözebiliriz. Ancak, şu anda yaşadığımız teknolojik değişim çağı, sürekli olarak yeni çözümler bulmamız için bizi zorlar. Bu nedenle sizler de çağa ayak uydurmak, merak, yaratıcılık veya bilimsel düşünce konularında kendinizi geliştirmek istiyorsanız, Leonardo Da Vinci’yi rol model almak ve onun gibi düşünmeyi öğrenmek harika bir fikir olabilir.
Merakı Geliştirme ve Sorgulama
1452’de Vinci şehrinin Toskana köyünde doğan Leonardo da Vinci tam bir Rönesans insanı idi. Matematikçi, mühendis, mucit, anatomist, ressam, heykeltıraş, mimar, botanikçi, müzisyen ve yazar. Her şeyi merak etmek onun belirleyici özelliği idi. Kendisi, zamanının ilerisinde olan görüşlere sahipti. Her şeyin birbirine bağlı olduğuna dair gözlem ve inancı, çalışmalarının çoğunun temelini oluşturuyordu.
“Anlayamadığım şeylerin cevaplarını arayarak kırsal alanda dolaştım. Genellikle denizde bulunan mercan ve bitkilerin ve deniz yosununun izleriyle birlikte dağların tepelerinde kabukları vardı. Neden gök gürültüsü ona neden olan sebeplerden daha uzun sürüyor ve neden hemen oluşumunda yıldırım göze görünür hale gelirken gök gürültüsü seyahat etmek için zamana ihtiyaç duyar? Taşın çarptığı yerin etrafındaki çeşitli su dalgalarının nasıl oluştuğu ve kuşun neden havada kendini koruduğu. Bu sorular ve diğer garip fenomenler düşüncelerimi hayatım boyunca meşgul ediyor.”
Leonardo gibi düşünmek için sadece bilgi edinmek yetmez. Aynı zamanda onun gibi size aktarılan cevapları sorgulamanız ve içinde yaşadığınız dünya hakkında kendi fikirlerinizi oluşturmanız gerekir. Yaratıcı bir düşünür, güvenli fikirlerin ardına saklanmaz, yanlış olma riski olsa bile gerçeği arar. Hata yapar mıyım endişesi yaşamadan, merakının zihnini yönetmesine izin verir.
Meraklı bir zihin bilinmeyeni, gizemli ve korkutucu olanı kucaklar. (Anatomi hakkında bilgi edinmek için Leonardo, steril olmayan koşullarda kadavraları incelemek için sayısız saat harcamıştı). Merak nihayetinde, fikirlerde ve görüntülerde kalıplar aramak, kavramlar arasında benzerlikler bulmanızı sağlar.
Örneğin, Leonardo Da Vinci, görünüşte alakasız kavramlar olan binicilik ve basit dişliler arasında bağlantı kurmadan, kendi bisikletini yani diğer deyişle “mekanik atı” asla icat edemezdi.

Bilimsel Bir Bakış Açısı ile Düşünün
Bazen en basit sorular cevapları en karmaşık olanlardır. Bir kuş nasıl uçar? Gökyüzü neden mavidir? Leonardo Da Vinci’yi yenilikçi dehasına ve bilimsel çalışmasına sürükleyen bu tür sorulardı. İlginizi çeken şeyler hakkında araştırma soruları oluşturmayı öğrenin ve sonuç elde etmek için bunları test edin. Belirli bir konu hakkında kendi fikrinizi veya cevabınızı oluşturmaya başladığınızda, bunu kabul etmek veya reddetmek için hangi kriterlerin gerekli olacağını belirleyin.
Haklı ya da yanılıyor olduğunuzu ne kanıtlayabilir? Fikrinizi nasıl test edebilirsiniz? Bilimsel bir düşünür, tüm seçenekler denenene, incelenene, doğrulanana veya reddedilene kadar fikrini sorgular. Hipoteziniz yanlış ise hemen hayal kırıklığına uğramayın. Bu, hatalarınızdan öğrenmeniz için bir şanstır. Artık bir sonraki sefer de neyin işe yaramayacağını biliyorsunuz.
Yaratıcılığınızı Geliştirin
Leonardo’nun notlarını kaydettiği eskiz defterleri günümüzde sanat eseri olarak kabul ediliyor ve paha biçilmiyor. Günlük deneyimlerini ve fikirlerini kaydettiği bu defterler onun yaratıcılığının kilit noktasıydı. Yazmak, sizi farklı bir şekilde düşünmeye zorlar, bulanık düşüncelerinizi somut bir şekilde ifade etmenizi sağlar. Ayrıca Leonardo’nun .sloganlarından biri ve çalışmalarının temeli “saper vedere” yani nasıl göreceğini bilmektir. Yani, yazmak kadar dünyayı gözlemlemek de önemlidir.
Şüphesiz ki Leonardo günümüzde yaşasaydı modern kariyer nosyonları karşısında kafası karışır ve belki de hüsrana uğrardı. Asık suratlı bir şekilde ofiste çalışmaya gittiğini, saatlerini harcadığını ve Netflix izlemek için eve geç saatte döndüğünü düşünün.
Şüphesiz böyle bir yaşam döngüsünde yukarıdaki özelliklerinin pek çoğunu gözlemlememiz mümkün olmazdı. O yaşadığı çağa özgün bir karakterdi ve tarihte önemli bir iz bırakarak geldi ve gitti. Ancak yaşamından ufak ipuçlarını rutin alışkanlıklarımızın arasında eklemek Leonardo gibi düşünemesek de daha anlamlı hayatlar yaşamamıza fırsat verebilir.
Kaynak ve İleri Okumalar: How to Think Like Leonardo Da Vinci; https://www.wikihow.com/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel
merhaba sibel hanım yaşım altmış sitenize tesadüfen rastladım her sabah en az beş yazı okuyorum elinize emeğinize sağlık ömür boyu sağlıklı bir beyin ve başarılar diliyorum.