Kendimizi Geliştirelim

Düzenli Kitap Okumanın Size Sağlayacağı 6 Bilimsel Fayda

Kitap okumanın faydaları hakkında hepimiz bir miktar bilgi sahibiyiz. Okumak bizi asla göremeyeceğimiz dünyalara götürür. Asla tanışamayacağımız insanlarla tanıştırır ve belki de asla hissedemeyeceğimiz duyguları aşılar. İsmini duyduğumuz biyografilerini incelediğimiz bilim, düşünce, sanat ve tarihinde öne çıkan isimlerin yaşantısında kitabın bir boş zaman uğraşısı olmadığını görmek tesadüf olamaz. İnsanın kendisini, çevreyi, dünyayı tanıması için okumaktan başka çaresi yoktur.

Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları

kitap, bilim

Kitap okumak aynı zamanda sağlığımız için de faydalıdır. Fakat yine de yorucu bir günün ardından, televizyon kumandasına uzanmak bir romana uzanmaktan daha kolaydır. Sakın vazgeçmeyin! Bilimsel çalışmalardan yola çıkarak neden kitap okumak gerektiğini anlatmaya çalışalım.

1- Okumak yaşam sürenizi uzatır, empati kurma yeteneğinizi arttırır.

Yale Üniversitesi’nden bir ekip, 12 yıl boyunca 50 yaş üstü 3600’den fazla yetişkini takip etti. Sonucunda günde 30 dakika kitap okuduğunu bildiren kişilerin, dergi veya gazete okuyanlardan yaklaşık iki yıl daha uzun yaşadıklarını keşfetti.

Araştırmacılara göre bunun nedeni, okumanın empati ve duygusal zekayı, yani hayatta kalma şansını artırabilecek bilişsel süreçleri teşvik etmesiydi. Hikayeler güçlü iletişim araçlarıdır. Fiziksel olarak yaşamamız imkansız olan gerçeklikleri deneyimlememizi sağlarlar. Hepimizin okumaktan keyif aldığı bir ya da bir kaç kitap türü vardır. Ancak yapılan çalışmalar özellikle kurgu tarzda kitap okumak, bireyin başkalarının düşüncelerini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Yapılan beş ayrı çalışma özellikle kurgu tarzda düzenli kitap okuyanların karakterlerin nasıl davranacağını tahmin etme ve yüz ifadelerinde kodlanan duyguyu tanımlama gibi görevlerde daha iyi performans gösterdiğini kanıtladı. Bu beceriler de bireye empati kurma yeteneği kazandırır.

2- Okumak stresi azaltır

Her gün kitap okumak, yükümlülüklerinize (ve özellikle endişelerinize) bir mola vermek için çok faydalıdır. 2009 da Sussex Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre sadece altı dakika kitap okumak insanların stres düzeylerini yüzde 68 oranında azaltıyor. Bunun yanısıra yürüyüşe çıkmak (yüzde 42), bir fincan çay veya kahve içmek (yüzde 54) ve müzik dinlemek (yüzde 61) oranında stres azaltmaya katkı sağlıyor.

3- Okumak kişiliğinizi de etkiler

Kişiliğimizin değiştiği ve geliştiği anları tanımlamak zordur. Ancak kurgu hikayeler okumak bunu yapmamıza yardımcı olabilir. Toronto Üniversitesinden bir araştırma ekibi bu konuda ilginç bir çalışma yürüttü. Katılımcılardan öncelikle duyguları ve temel kişilik özellikleriyle ilgili anketleri doldurmalarını istediler. Ardından grubun yarısı Anton Çehov’un “Oyuncak Köpekli Kadın” adlı kısa öyküsünü okudu. Grubun diğer yarısı da bir mahkeme sonuç raporu okudu.

Daha sonra, herkes daha önce yanıtladıkları kişilik sorularını tekrardan yanıtladı. Sonuç olarak kurgu tarzda bir hikaye okuyanların yanıtlarının çoğu önemli ölçüde değişti. Başkalarının kurgusal deneyimlerini okuduktan sonra bu kişiler kendilerini daha farklı gördüler. Diğer grupta ise elbette böyle bir değişime rastlanmadı.

kitap-okumak
Kurgusal bir hikaye okumak bir simülasyonun içinde olmaya benzer. Yazılı sözcükleri kullanarak beynimizde oluşturduğumuz bir gerçekliği yaşamamızı sağlar. Okuma yoluyla, tek bir yaşamımızın ötesine geçerek farklı yaşamları deneyimleyebiliriz.

4- Geleceğin becerilerini okuyarak geliştirirsiniz.

Kitaplarla büyüyen bir çocuğun eğitim hayatı elbette daha başarılı geçiyor. Ayrıca bir çalışma, evde bir kütüphane ile büyümenin yetişkin okuryazarlığını, matematik becerisini ve teknolojik problem çözmeyi nasıl artırdığını gösteriyor. Genç nesiller için Dördüncü Sanayi Devrimi’ni yaşadığımız bu günlerde bu tür beceriler giderek daha önemli hale geldi. Dünya Ekonomik Forumu’nun İşlerin Geleceği Raporu becerilere olan talebin kısmen okuma yoluyla geliştirilebilecek olduğunu gösteriyor.

 5- Kelime dağarcığınızı geliştirir.

Kitap okumak duygusal ve bilişsel zekanızı geliştirmenin yanı sıra, kelime dağarcığınızı genişletmeye de yarar. 1990’larda, Keith Stanovich ve meslektaşları, bilişsel beceriler, kelime bilgisi, olgusal bilgi ve belirli kurgu ve kurgu olmayan yazarlara maruz kalma arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için çalışmalar yürüttüler. Araştırmanın sonuçları pek de şaşırtıcı değildi.

Düzenli kitap okuyanlar yaklaşık yüzde 50 daha geniş bir kelime dağarcığına ve yüzde 50 daha fazla bilgiye sahip görünüyordu. Okumada ne kadar iyiyseniz, o kadar çok kelime öğrenirsiniz. Ne kadar çok kelime öğrenirseniz, okuma ve anlamada o kadar iyi olursunuz, bu kaçınılmazdır. Ek olarak okumak daha iyi yazmanızı da sağlar. Bir kelimenin yazılışını ne kadar çok görürseniz, o kelimeyi yazmayı o kadar kolay hatırlarsınız.

6- Okumak Gerçek anlamda beynimizi değiştirir.

Bireyin beyin yapısı okuma alışkanlıklarına göre farklılık gösterecektir. Özellikle gelişimin ilk yıllarında beynin belirli bölgelerini bile değiştirebilir. Kitap okumak bizi kahramanın zihnine ve bedenine yerleştirir. Bu deneyim, beynin duyularımızdan (somatosensoriyel korteks) ve hareketten (motor korteks) sorumlu kısımlarını uyarır. Bu beyin bölgelerinin uyarılması, içlerindeki nöronların bağlantısını güçlendirir. Aynı zamanda dil, konuşma, görselleştirme ve karmaşık düşüncelerle ilgili beyin bölgelerinde de değişiklikler meydana getirir.

Beynin kırmızı ile gösterilen bölgesi, okuduğumuz hikayelerin görselleştirilmesinden sorumlu olan birincil motor kortekstir.

Bilindiği gibi beynimizi düzenli olarak zorlamamız demans gibi beyin kaynaklı hastalıkların oluşumunu engellemektedir. Bunun yanında ABD’de Emory Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre iyi bir kitap okuyucusunun beyni daha aktif bir biçimde çalışır. Kitap okumanın faydaları ile ilgili daha onlarca çalışma var. Aslında hepsinin de sonuçları birbirine benziyor. Bu çalışmalara ek olarak hatırlatalım, iyi bir kitap okuyucusu olmanız aynı zaman da matematik başarınızı da arttıracaktır. Ayrıca göz atmak isterseniz: Bir Bilimsel Makale Etkili Bir Şekilde Nasıl Okunur?


Kaynaklar ve İleri okumalar: 

  • 5 reasons why reading books is good for you; yayınlanma tarihi: 4 Haziran 2019; Bağlantı: https://www.weforum.org/
  • 6 Science-Backed Reasons To Go Read A Book Right Now; Yayınlanma tarihi: 6 Aralık 2017; Bağlantı: https://www.huffpost.com/

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir Yorum

  1. Uyarınız için teşekkürler. Düzelttik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu