Tarih

Karantina Günlerini Verimli Geçirerek Değerlendiren 5 Önemli Kişi

İzolasyon veya karantina zihinsel ve fiziksel refahınızı önceliklendirmek için harika bir zamandır. Geçmiş salgınlar zamanında karantina süreçlerini verimli geçirmiş ve bu esnada yaptıkları çalışmalar ile adını tarihe yazdırmış bir çok rol model de vardır. İşte fiziksel mesafeyi kendi lehine kullanan bazı büyük düşünürler ve sanatçılar…

WILLIAM SHAKESPEARE

Shakespeare bir aktör olarak tiyatro kariyerinin başlarında iken, 1600’lü yılların başlarında bubonik – hıyarcıklı veba olarak bilinen hastalık, salgına dönüşünce bu durum tiyatroların kapanması kararını getirmişti. İşte bu sancılı dönemde kendini bir anda işsiz bulan Shakespeare karantinaya kapandı. Boş zamanlarını verimli değerlendirerek bir yıl içinde Kral Lear, Macbeth, Antony ve Kleopatra gibi çok ünlü eserlerini bitirdi.

ISAAC NEWTON

Tüm eserleri arasında en ünlü olanlarının bazılarını karantina günlerinde ortaya koyan Shakespeare’den birkaç on yıl sonra bu sefer de Isaac Newton kendini, Shakespeare’in maruz kaldığı dönemdeki aynı salgın hastalık sürecinde buldu.

O dönemde henüz 20’li yaşlarda olan Newton, veba salgınının ülkeyi son derece zor durumda bıraktığı dönemde, okulu Cambridge Üniversitesi’nin eğitimlerinin iptal olması ile ailesinin yanına sığınmak durumunda kaldı.

Genç bir matematikçi olan Newton, evinde izole olduğu dönemlerde çalışmalarından en önemlilerini tamamladı. Kalkülüsün erken formlarını bu dönemde yazdı ve odasında prizmalar ile oynarken optik teorilerini geliştirdi.

Ayrıca yerçekimi teorisinin temelleri de bu dönemde oluşturdu. Muhtemel sanılanın aksine bir elma kafasına düşmedi. Ama hemen penceresinin önünde onun büyük buluşuna sebep olacak bir elma ağacı duruyordu. Merak ederseniz: Newton’un Başına Gerçekten Elma Düştü mü?

EDVARD MUNCH

Çığlık adlı eseri ile tanıdığımız ressam Edvard Munch, 1918-1920 yılları arasında 50 milyondan fazla kişiyi öldüren İspanyol Gribi salgınının tüm dünyayı esir almasına şahit olmuştu. Aynı zamanda 1919 yılının başlarında Norveç’te yaşarken kendisi de bu hastalığa yakalanmıştı.

Ancak Munch’un bu salgının kurbanı olmaya hiç niyeti yoktu. Hastalıktan çok bitkin düştüğünden dolayı belli bir süre sonra kendini fiziksel olarak topladı. Devamında büyük ses getirecek yapıtlarını ortaya çıkarmaya koyuldu. İspanyol gribine yakalandığı dönemdeki kendini çizdiği portresinde, incelmiş saçları ve zayıf yüzünü resmetmiş ve bu eseri de en ünlü eserleri arasında yerini almıştır.

THOMAS NASHE

William Shakespeare ile aynı zamanda aynı dönemde ün kazanan Thomas Nashe, 1592 yılında veba salgınının Londra’ya ulaştığı zamanda, enfeksiyondan uzaklaşmak amacı ile İngiltere’nin kırsal bir yerleşim yerine sığınmıştır. Salgın hastalığın sürdüğü dönem boyunca karantinada kalan Nashe, Summers’ Last Will and Testament adındaki ünlü eserini bu dönemde yazdı. Sonucunda ve tüm dünyada büyük etki yarattı.

GIOVANNI BOCCACCIO

Floransalı bir şair ve yazar olan Giovanni Boccaccio da veba salgınından etkilenmiştir. 1348 yılında salgın Floransa’ya kadar geldiğinde babasını ve üvey annesini kaybetmiştir. Boccaccio bu çok zor dönemde Floransa’dan kaçarak Toskana kırsalına sığınmış ve orada kendini karantinaya almıştır. Karantina sürecinde “Decameron” adlı muhteşem eserini yazmıştır.


Salgın dönemlerinin gerek sosyolojik ve gerekse ekonomik açıdan her coğrafya için çok büyük kayıplar yarattığı aşikardır. İçinde bulunulan ülkenin idarecileri gerekli resmi tedbirler alarak sürecin atlatılmasına çalışırlar. Bu tedbirlerin en önemlisi şüphesiz karantina altında bulunmaktır.

Bu süreçte bireylerin psikolojilerinin bozulma süreçlerinin olması da kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu dönemin sadece evde bekleme ya da zorunlu ihtiyaçların karşılanmasından başka bir anlamı olmazsa, bireylerin bu süreçte ruhsal olarak ayakta kalmaları oldukça zor görünmektedir.

Yazımızda detaylarını anlattığımız beş büyük şair, yazar, ressam ve bilim insanlarının hayatlarından sunduğumuz kesitler, onların yaşadığı dönemlere oranla belki de daha hafif olan bu karantina günlerine model olması bakımından önem taşımaktadır. Tüm dünyaya sağlıklı günler dilerim..

KAYNAK: 5 People Who Were Amazingly Productive In Quarantine
https://www.mentalfloss.com/


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Ufuk Ozen

Merhaba. "Ekonomi+Matematik+İstatistik = Ekonometri" Denklemine adanmış bir hayatın içerisindeyim.Akademisyenim.İstanbul Üniversitesi Ekonometri Lisans-İşletme Yüksek Lisans-Ekonomi Doktora doğrultulu bir bilim yolculuğundayım. Sonrasını birlikte görelim,birlikte öğrenelim,birlikte gelişelim..iyi okumalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu