Toplum ve Yaşam

666 Sayısı İle Led Zeppelin’in Bağlantısı Nedir?

Hexakosioihexekontahexaphobia kelimesi 666 sayısı korkusuna verilen isimdir. Peki ama bunun efsanevi müzik grubu Led Zeppelin ile ne ilgisi var?

666 sayısı

666 sayısı korkusu yani 13 sayısından korkma gibi kökenleri hem dini hem de batıl inançlardan almaktadır. 666 sayısı İncil’de Vahiy Kitabı’nda geçer. İncil’in Kral James çevirisinde Vahiy 13: 17-18, şeytanın sayısını belirtir. “Anlayan, canavarın sayısını saysın. Çünkü bu, bir insanın sayısıdır; ve onun numarası altı yüz üç sayı ve altıdır. ” Bu sözler zaman içinde 666 sayısı ile ilişkilendirilmektedir.

Genel olarak referansın, İbranice’de gematria ve Yunanca’da isopsephy olarak bilinen, alfabedeki harflerin sayılarla ilişkilendirildiği numerolojik sisteme ait olduğu varsayılır. Bu sistemler harflerle ilişkilendirilen sayıların toplanması ve toplamın yorumlanması esasına dayanmaktadır.

666 Sayısı İle Led Zeppelin'in Bağlantısı Nedir?

Zaman içinde 666 sayısı biraz da korku filmlerinin popüler teması olması nedeniyle kültürler arasında yaygınlaştı. Sonucunda da kimileri için bir fobi haline dönüştü. 666 sayısının korkusunun en ünlü örneklerinden biri, Amerika’nın Güneybatısındaki ünlü Highway 666 karayolunun yeniden adlandırılmasıdır.

Zamanla, Highway 666’nın bir bölümü bakımsızlıktan tehlikeli hale gelmiş, kazalar artmaya başlamıştı. Ancak birçok kişi, kazalara ve ölümlere yol açanın yolun kendisi değil de, adı olduğunu düşünüyordu. Sonunda yolun adı meşhur Route 66 olarak değiştirilecekti.

666 Sayısı İle Led Zeppelin’in Bağlantısı Nedir?

 Led Zeppelin’in plak şirketi Swan Song Records’un bir sözcüsü, “Stairway to Heaven” şeytani iddialarına yanıt olarak yalnızca bir açıklama yaptı: “Pikaplarımız yalnızca bir yönde dönüyor.”

1971 yılında Led Zeppelin en popüler şarkılarından biri olan Stairway to Heaven’ı ( Cennete Giden Merdiven) yayınladı. Özünde materyalizm ve açgözlülük teması üzerine kurulu olan bu şarkı kısa zamanda hit oldu. Ancak 80’lerde bir kişi bu şarkıyı tersten çalınca işler değişecekti. Çünkü şarkıda duyduğu mesaj çok farklıydı.

Duyduğu şey ““Oh here’s to my sweet Satan. The one whose little path would make me sad, whose power is Satan. He will give those with him 666.” biçimindeydi. ( Şarkıyı tersten dinlemek isterseniz bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.)

Sonrasında da elbette bir panik başlayacaktı. Sonuçta bu gizli mesajlar şeytan tarafından eklenmiş olmalıydı. Sonrasında bir çok kişi şarkıda bu mesajı duyduğunu iddia edecekti. Kimileri plakları kırarak protesto etti. Sonrasında da politikacılar plakların üzerine uyarı yazısı konulması için yasa çıkarma teklifi verdi. Bu da Şeytan’a tapmanın ABD’de yayıldığı gibi algılandı ve sonrasında toplumsal bir histeriye dönüştü.

666 Sayısı İle Led Zeppelin'in Bağlantısı Nedir?
Kısa süre sonra, bazı kitaplar “rock and roll müziğin uğursuz doğasını” açığa çıkarıma görevini yerine getirmeye başladı

Sonrasında Rolling Stones, Alice Cooper ve Marilyn Manson dahil olmak üzere başka sanatçıların da şarkıları tersten dinlenecek ve benzer mesajların onlarda da olduğu fark edilecekti. Böylece tüm rock albümlerinde bu ahlaki açıdan şüpheli geriye dönük mesajların olduğu iddiası uzun süre gündemde yer aldı.

Beynimiz Çevresinde Kalıplar Arayacak Biçimde Evrimleşmiştir.

Elbette hiç biri doğrulanmadı. Sonuçta şarkıları tersten dinleterek kişileri etkileyemezsiniz. Beyinlerimiz bu şekilde çalışmamaktadır. Ancak başka türlü etkilenirsiniz. Bu psikologların pareidolia dediği şeyin bir sonucudur. Yani bir şekilde anlamsız şeyleri inançlarımızla uyumlu bir biçimde anlamlandırma girişimidir.

Beynimiz gündelik yaşantıyı anlamlandırmak için çevresinde kalıplar arayacak biçimde evrimleşmiştir. Pareidolia, rastgele verilerde kalıpları görmek olarak bilinen bir apofeni türüdür. Bu terim ilk defa 1958’de Klaus Conrad tarafından şizofrenide görülen hezeyanların tanımlamak için kullanılmıştır.

Örneğin, kırmızı giydiğiniz bir gün, milli piyangodan ikramiye kazanırsanız bu durumu kırmızı giymekle ilişkilendirebilirsiniz. İşte bu bir apofeni örneğidir. Gökyüzündeki bulutları olmadık şeylere benzetmemizin ya da Ay’a baktığımız zaman bir surat olduğunu düşünmemizin sebebi de budur.

Tüm bu çıkarımlar aslında bir yanlış anlamaya dayanıyordu. 2005 yılında Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Oxyrhynchus antik bölgesinde bulunan 115 numaralı papirüs olan Revelation’ın bilinen en eski versiyonunun daha önce okunaksız kısımlarını bilgisayar desteği ile çözümlediler. Yaklaşık MS 300 tarihli bu belgenin metni incelendiğinde gerçek şeytanın sayısı ortaya çıktı: Bu sayı 666 sayısı değil 616 sayısıydı.


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Ian Stewart, Professor Stewart’s Casebook of Mathematical Mysteries, Profile books, 2014
  • Revelation! 666 is not the number of the beast (it’s a devilish 616); yayınlanma tarihi: 1 mayıs 2005; Bağlantı: Revelation! 666 is not the number of the beast (it’s a devilish 616/
  • Does ‘Stairway to Heaven’ by Led Zeppelin Include a Satanic Message?; yayınlanma tarihi: 18 Mart 2020; Bağlantı: https://www.cheatsheet.com//
  • The Fight to Save America From Satan’s Subliminal Rock Messages; yayınlanma tarihi: 20 Ekim 206; Bağlantı: https://www.atlasobscura.com/

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu