Günlük Hayatımızda Matematik

  • Kuyruk Teorisi Nedir? Hızlı İlerleyen Kuyruğu Seçmek Matematiksel Olarak Mümkün müdür?

    Alışverişe çıkmak başta heyecan verse de para ödemek için kasaya ilerlediğinizde süreç genelde bir kabusa dönüşür. Kendinize göre en kısa kuyruğu seçip beklemeye başladığınızda, az evvel hızla ilerleyen kuyruk sanki yavaşlamış gibidir. Bu sırada da yan taraftaki kuyruk daha hızlı…

  • 9 sayısı indirim

    Sol Basamak Etkisi: Satın Aldığımız Şeylerin Sonunun Genelde 9 İle Bitmesinin Nedeni

    İster gerçek ister sanal, herhangi bir mağazaya göz atın. Hangi para birimi ile olursa olsun, ürün fiyat etiketlerinin bir çoğunun sonunun 9 ya da 99 ile bittiğini fark edeceksiniz. Bu aslında en az bir asırdır kullanılan denenmiş ve doğrulanmış bir satış…

  • Braess Paradoksu

    Braess Paradoksu: Daha Fazla Yol Daha Az Trafik Demek Değildir!

    Yazıya size garip gelecek bir cümle ile başlayalım. Yeni yollar inşa etmek trafik sıkışıklığını artırır. Ayrıca mevcut yolların kapatılması ise trafik sıkışıklığını azaltır. Tamamen sezgilerimize aykırı olan bu durum kanıtlanmıştır ve günümüzde Braess Paradoksu olarak bilinmektedir. Şimdi bir senaryo düşünelim.…

  • saat

    John Harrison’ın Saatleri Denizde Boylam Bulma Sorununu Nasıl Çözdü?

    Antik çağlardan günümüze kadar geçen sürede tüm denizcilerin amacı denizde bir noktadan diğerine hızlı ve emniyetli bir şekilde ulaşmak olmuştur. Navigasyon araçlarının henüz kimse tarafından bilinmediği dönemlerde denizciler gündüz doğu-batı yönünde güneşin hareketine, gece ise belli başlı takımyıldızların konumlarına göre yönlerini bulabiliyorlardı;…

  • doğa, geometri

    Doğadaki Büyüleyici Geometriyi Keşfedin

    İster bir doğa yürüyüşünde, ister bahçenizle uğraşırken ya da kısa bir tatil kaçamağı yapmak için deniz kıyısına gittiğiniz zaman. Ne yaparsanız yapın matematik siz farkında olmasanız bile her an sizinle beraberdir. Bugüne kadar matematik dersini ve özellikle de geometriyi hayatınızdan…

  • Doğanın Mühendisleri Örümceklerdir, Peki Örümcek Ağının Matematiği Nedir?

    Örümcekler neredeyse 400 milyon yıldır dünyada yaşıyor. Okyanustan çıkıp karada yaşamaya başlayan ilk hayvanlar arasındaydılar ve tüm kitlesel yok oluşlardan kolaylıkla kurtuldular. Fosiller bizlere, 30 milyon yıl önceki örümceklerin bugünkülerle hemen hemen aynı olduklarını gösteriyor. Yaklaşık olarak 40.000 türü olan…

  • matematik icat mı keşif mi

    Matematik Bir Keşif mi Yoksa İcat mı?

    Matematik felsefesi alanında uzun zamandır tartışılan bu soru aslında felsefe, fizik, antropoloji gibi birçok disiplini ilgilendiriyor. Bilindiği üzere çoğu gündelik sorunun tersine felsefi soruların mutlak cevapları olmaz. Örneğin, “Güzel nedir? İyi nedir? Ahlak nedir?” sorularının tek bir cevabı yoktur. Cevaplar…

  • Matematik İnsanların Neden Kutuplaşma Eğilimde Olduğunu Açıklayabilir mi?

    Söz konusu olan şey siyaset olduğu zamanlarda insanlar kendini iki taraftan biri olmak durumunda bulur. Sağcılar ya da solcular. Milliyetçiler ve muhafazakarlar. Bu, hem Türkiye hem de dünya siyaseti için geçerlidir. Bu durum da kutuplaşma olarak isimlendirilmektedir. Bir araştırmaya göre bu…

  • mimar sinan

    Dünyanın En Önemli Mimarlarından Mimar Sinan Ve Helis Eğrileri

    Osmanlı camileri incelendiğinde de mimari açıdan bir gelişim süreci yaşandığı gözlemlenecektir. Bu süreçte Mimar Sinan’ın katkılarıyla doruğa ulaşıldığı görülür. 16. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin en parlak döneminde yaşamış olan Mimar Sinan’ın eserleri ise bu esnada öne çıkar. Yaşadığı dönemde ‘dünyadaki mimarların…

  • dama oyunu

    Antik Çağlardan Günümüze Kalan Bir Miras: Dama Oyunu

    Eğlenmek için fazla seçeneğin olmadığı antik dönemlerde insanların zar oyunları, tavla, satranç, senet gibi oyunlarla zaman geçirdiğini günümüze ulaşan arkeolojik bulgulardan biliyoruz. Ancak hangisinin ilk olduğunu bilmek çok da kolay değil. Sonuçta anlayabildiğimiz kadarıyla bir çok masa oyununun tarihi Antik…

Başa dön tuşu