Günlük Hayatımızda Matematik

  • Şans Bana Bu Kez Güler mi? Milli Piyango Çıkma Olasılığı Nedir?

    Bu aralar şanslı zamanlarınızda mısınız? Belki de bir piyango bileti almanın tam zamanıdır. Peki ama bir piyangoyu mesela hemen herkesin umut bağladığı milli piyangoyu kazanma olasılığınızı hiç hesapladınız mı? Milli piyango caziptir. Sonuçta ucunda muazzam miktarda para kazanma olasılığı vardır.…

  • Bir Sırrı Saklamak İçin Shamir’in Sır Paylaşımı Algoritmasını Öğrenin!

    Shamir’in Sır Paylaşımı algoritması, kimseye güvenmek zorunda kalmadan sırlarınızı korumanızı sağlayacaktır. Ancak bu algoritmanın nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için bu yazıda bir hikaye üzerinden ilerleyelim. Hikayemizin kahramanı yaşlı bir kadın ve hiçbirine tam olarak güvenmediği beş oğlu olsun. Hayatının…

  • dört renk

    Dört Renk Teoremi: Haritaları Boyamak İle İlgili Bir Soru Matematiği Nasıl Değiştirdi?

    Haritalar önemli öğrenme araçlarıdır, aynı zamanda dört renk teoremi sayesinde matematikçilerin özel ilgi odağıdır.

  • geri dönen tekerlek

    Yüksek Hızlarda Tekerlekler Neden Geri Dönüyor Gibi Gözükür?

    Yazının başlığında okuduğunuz bu garip görsel fenomeni muhtemelen hepimiz filmlerde daha önce gözlemledik. Tam tersini yaptığını bildiğimiz halde, bir araba tekerleği hızlandığı zaman geriye dönüyor gibi görünür! Bu etki en çok videolar veya filmler gibi filme alınan medyada gözlemlenir. Bu…

  • yedi sayısı

    7 Sayısı Neden Birçok Kişi İçin Özel Bir Sayıdır?

    1 ile 10 arasında bir sayı düşünün. Tuttuğunuz 7 sayısı olabilir mi? Araştırmacılar, 1 ile 10 arasında bir sayı düşünmeleri istendiğinde, önemli sayıda insanın yedi sayısını düşüneceğini buldular. Büyük bir grup insana en sevdikleri sayının ne olduğu sorulduğunda da benzer…

  • Arılar Bal Peteklerini Neden Altıgen Biçiminde Yaparlar?

    Bal arıları, altıgen petek hücrelerini ustaca inşa etmek için zamanla gelişti. Peki ama neden altıgen? Kısa cevap: Altıgenlerin kullanılması, arıların mümkün olduğunca az balmumu kullanırken alanı verimli kullanmalarını sağlar. Bu konuyu biraz daha açıklamaya çalışalım. Dünyayı yöneten fiziksel bir ilke,…

  • Galileo Galilei, Dante’nin Cehennemini Matematik Yardımı Nasıl Ölçü?

    Dante Alighieri İtalyan şair, düşünür ve filozoftur. En bilinen eseri, ahirete yapılan bir yolculuğu anlattığı İlahi Komedya’dır. Inferno, Dante’nin İlahi Komedyası’nda cehennem için kullanılan isimdir. Peki Dante’nin cehenneminin büyüklüğü ne kadardı? Bunu ölçme görevi de Galileo Galilei’ye verilecekti. Galileo Galilei,…

  • Oyunlar, Hayat ve Conway’in Hayat Oyunu

    Hayat Oyunu, basit kurallarla başlayan ve karmaşık yapılar üreten bir simülasyon oyunudur. Hayatla ilgili şaşırtıcı şeylerden biri, onun katıksız karmaşıklığıdır. Bir grup hücre bir araya gelerek insan beyni kadar karmaşık veya bir kelebeğin kanadındaki desenler kadar narin, güzel ve son…

  • Everest Dağının Yüksekliği Matematik Yardımı İle Nasıl Ölçüldü?

    Dünyanın en yüksek zirvesinin yüksekliğini kim hesapladı ve Everest Dağı’nı kim keşfetti? Bu sorunun cevabı George Everest değildir. Bir dağın yüksekliğini ölçmek, günümüz mevcut teknolojisinin olmadığı bir zamanda, matematik sayesinde mümkün olmuştur. Everest Dağı, dünyanın en yüksek zirvesine sahip olan…

  • Kare Nedir? Cevap Gauss Eğriliğine Göre Değişir!

    Bir kare nedir? Bu soruya temel matematik eğitimi olan herhangi bir kişi elbette kolay cevap verecektir. Sonucunda kare dört kenarı ve açıları birbirine eşit bir dörtgendir. Bu dört açının birbirine eşit olması ise karenin tüm açılarının 90 derece olma zorunluluğunu…

Başa dön tuşu