Günlük Hayatımızda Matematik
-
Turing Denklemleri: Zebra Çizgilerini Ve Ayçiçeği Tohumlarını Birbirine Bağlayan Matematiksel Teori
Zebranın siyah beyaz çizgilerini, leoparın benekli desenlerini nasıl elde ettiğini hiç merak ettiniz mi? Doğanın sanatının arkasında gizli kimyasal reaksiyonlar var. Bu reaksiyonları da Turing denklemleri sayesinde anlıyoruz. Doğada, iki farklı madde arasındaki kimyasal etkileşim kalıplarının, gözlerimizin gördüğü tasarımları (örneğin…
-
Matematik Sayesinde Bir Labirentten Kurtulmak Mümkün!
Günümüzde sadece dekoratif amaçlı olarak kullansak da tarih boyunca bir çok kültür labirentlere farklı anlamlar yüklemiş ve hikayelerine dahil etmiştir. Bir labirent tasarlamak ve labirentten kurtulmak günümüzde bize kolay bir görev gibi gelse de bilgisayar bilimcileri ve matematikçiler labirent üreten…
-
Kargalar İstatistiksel Çıkarım da Yapabiliyor Peki Bu Ne Anlama Geliyor?
Bir canlıyı akıllı yapan şeyler arasında soyut akıl yürütme, karmaşık problem çözme ve grupça karar verme becerisine sahip olma gibi şeyler vardır. Yazımızın konusu olan kargalar ve kuzgunlar da bu becerileri başarı ile sergiler. Bilim insanlarına göre, karga zekası yedi…
-
Kuantum Hesaplama Ve Kuantum Bilgisayarlar Dünyayı Nasıl Değiştirecek?
Kuantum kelimesinin kendisi bile yeterince ilgi çekici. Ayrıca şimdiye kadar gördüğümüz her şeyi aşan hesaplama gücü vaadiyle birleştiğinde de cazibesi iyice arttı. Peki ama kuantum hesaplama ve bir sonraki adım kuantum bilgisayarlar tam olarak nedir? Kuantum hesaplama nedir? Kuantum hesaplamayı…
-
Matematik Aracımızı Park Etmek İstediğimizde de İşe Yarar
Giderek artan araç sayısının beklendik sonucu, trafikte harcanan daha fazla zamandır. Bunu göze alsanız bile diğer bir sorun ise park etmek istediğiniz zaman karşınıza çıkacaktır. Sonucunda bir çok kişi otopark bulma sorunu neticesinde aracını yol kenarına yola paralel biçimde park…
-
50 Yıllık Möbius Şeridi Bulmacasına Mükemmel Bir Çözüm Bulundu
Normalde bir yüzeyin iki tarafı olur: İçi dışı ya da önü arkası. Ancak Möbius şeridi oluşturulduktan sonra yalnızca bir yüzeye sahiptir. Aslında en basit tek taraflı yüzeydir ve bir kağıt şeritten yapılması kolaydır. İsterseniz hemen deneyebilirsiniz. İnce uzun dikdörtgen biçiminde…
-
Möbius Şeridi Ve Klein Şişesi: Gerçeklik Algımızı Zorlayan İki Topolojik Nesne
Bir şeyler içmek isterseniz, bunun için Klein şişesi kullanmanızı tavsiye edeceğimiz bir kap değildir. Uzaktan bakıldığında size bir şişe gibi görünebilir. Ancak bu şişenin herhangi bir hacmi yoktur. Yani aslında içine koyduğunuz herhangi bir sıvıyı tutamaz. Bu nedenle içine döktüğünüz…
-
Hipster Etkisi: Matematik İstesek de Aykırı Ve Farklı Olamayacağımızı Kanıtlıyor!
Hepimiz zaman zaman içinde var olduğumuz kültüre yabancılaştığımızı hissederiz. Rutinin bir parçası olmayı kabul etmeyerek kendimizi değiştirmeye çalışırız. Bunun için farklı kıyafetler giyeriz. Saç modelimizi değiştirir, alışılmadık bir makyaj yaparız. Amaç aykırı olmaktır. Ancak anlaşılan bu çok da kolay bir…
-
Luhn Algoritması İle Kredi Kartınız Nasıl Doğrulanır?
Tüm kredi ve banka kartlarının üzerinde genellikle 16 haneli basılı rakamlar yer alır. Bu rakamlar, bir kart için benzersiz bir hesap numarasını belirtir ve kartı veren kuruluş ve ilgili hesap hakkında bazı bilgileri saklar. Bu nedenle de belli bir modeli takip…
-
Parmakla Sayı Sayma Biçimi Kültürden Nasıl Etkileniyor?
Her zaman yanımızda taşıdığımız bir matematiksel araç ellerimizdir. Peki, parmaklarınızla 10’a kadar nasıl sayarsınız? Başparmakla mı yoksa işaret parmağıyla mı saymaya başlarsınız? Sayma için sağ elinizi mi yoksa sol elinizi mi kullanırsınız? Yoksa sayarken elinizi öncesinde bir yumruk mu yapıyorsunuz? Bu sorular…