
Dünya nüfusu ve tüketim çılgınlığı arttıkça, dünya kaynaklarının kullanımı ve yönetimi sorunsalı her geçen gün daha acil bir konu haline geliyor. Dünya devi firmaların Ar-Ge için en önemli çalışma alanlarından birisi ise fütüristik şehirler üzerine. Görünen o ki, hayat ve yaşam tarzları önümüzdeki yıllarda kökten değişecek. Enerjiyi nasıl ürettiğimiz ve kullandığımızdan, nasıl hareket ettiğimize ve hatta evlerimizde nasıl yaşadığımıza kadar bu süreçten her şey etkilenecek. Böyle bir dünya hala büyük ölçüde hayal olsa da, Toyota’nın Japonya’daki The Woven City şehrinde yaşayanlar bunu erken deneyimleme şansına erişecek. Bunun da ötesinde şekillenmesine de yardımcı olacak.
Toyota Woven City Ne Amaçla, Nerede Kuruluyor?

Dünyaca ünlü Japon otomobil üreticisi Toyota Fuji Dağı’nın yakınında inşa edeceği akıllı bir şehir projesini ilk kez 2020 yılının Ocak ayında duyurmuştu. Woven City şehrinin temel atma törenini ise 2021 yılında gerçekleştirdi. Toyota, hem araçları hem de büyüyen robot yelpazesi için yapay zeka (AI) teknolojisine uzun süredir milyonlarca dolar yatırım yapmaktaydı.
Toyota kenti yeni teknoloji, araştırma ve tasarım için ‘yaşayan bir laboratuvar’ olarak tanımlanmaktadır. Bunun nedeni de, bu şehirde otonom teknolojiler, robot, kişisel akıllı evler ve yapay zeka gibi teknolojiler için testler yapılacak olmasıdır. Şirket, anıtsal proje üzerinde çalışmak üzere Google Silikon Vadisi ve Londra ofislerinin tasarımcısı Danimarkalı mimar Bjarke Ingels’i görevlendirmiştir.
Yüksek teknoloji hedeflerine ek olarak, Woven City daha yeşil bir yaşamı teşvik etmeyi de planlıyor. Ulaşım, ısınma, enerji tüketimi veya satın aldığımız ürünlerle atmosfere yayılmasına neden olduğumuz karbon miktarını düşürmek de şehrin en önemli hedefleri arasında.
Woven City Teknolojik ve İnsan Merkezli Bir Şehir Olacak

Woven City‘de sadece otonom arabalar ile ilgili araştırmalara bir yön vermek amaçlı olarak yapılmıyor. Bu şehirde yapay zekanın her evin bir parçası olması da planlanıyor. Bunun sonucunda da gündelik yaşamda ev içi robot kullanımları yaygınlaşacak. Bun robotlar gerekli sağlık kontrollerini yapmak, temel ihtiyaçları karşılamak ve günlük yaşamı kolaylaştırmak için çalışacak.
Woven City’de zemin seviyesinde üç tür cadde yer alacak. Birisi otonom araçlara, birisi yayalara ve birisi de kişisel mobilite araçları kullanan yayalara ait olacak. Aynı zamanda yük ve eşya taşımak için bir yer altı yolu da olacak. Ayrıca kentin, karbon ayak izini en aza indirgemesi hedeflenmiş durumda. Bu nedenle tasarımın çoğunlukla ahşaptan yapılmış binalarla tamamen sürdürülebilir olması planlanıyor.

İleri teknolojiye sahip olacak şehirde yaşam öncelikle yaklaşık 360 sakinle başlayacak. Sonrasında, araştırmacıların ve Toyota çalışanlarının katılımıyla birlikte 2 binden fazla nüfusa ulaşılması planlanıyor. Toyota’nun bu akıllı şehir tasarımının insan hayatını nasıl etkileyeceğini hep beraber göreceğiz. Ancak kesin olan bir şey var ki bizleri ilginç bir gelecek bekliyor.
Kaynaklar ve İleri Okumalar:
- Toyota Envisions Hydrogen-Powered ‘Woven City’ by Mt. Fuji; https://www.extremetech.com
- BIG Designs Toyota Woven City, the World’s First Urban Incubator; Yayınlanma tarihi: 8 Ocak 2020; Bağlantı: https://www.archdaily.com/
- Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Şehirler Araştırma raporu 2022; Bağlantı: https://www.btk.gov.tr
Dip Not:
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım
Matematiksel