Doğada Bilim Arayan Filmler ve Belgeseller

Bu yazımızda doğada bilimi arayan film ve belgesellerden bir seçki derledik. Önerilerimizi izlerken hem ilham alacak hem de temel bilimsel bilgileri öğreneceksiniz.

Rüzgarı Dizginleyen Çocuk

Gözlemin ve merakın bilime nasıl kapı araladığı gösteren, gençlere ve çocuklara ilham niteliğinde olan bir film, ‘Rüzgarı Dizginleyen Çocuk’. Yokluk, kıtlık, susuzluk içerisinde köyünün susuzluk problemi çözen bir kararlı çocuğun gerçek hikayesidir. Ayrıca içerisinde bolca dram barındırır. Henüz 14 yaşındayken, hangi koşulda olursa olsun çözüm üretmek için bahanelere sığınmayan bir çocuğun yaptığı rüzgar türbininin herkesi derinden etkileyeceğini düşünüyorum.

Malavi’li bir kaşif olan William Kamkwamba, rüzgar kullanarak elektrik üreten bir rüzgar gülü tasarlamak için köydeki tüm imkanları kullanır. Kurak köyünün susuzluk derdine kütüphanede bulduğu bir kitaptaki kaba bir taslağa göre çare bulur. Bu kaşifin ilham aldığı söz ise ‘Tanrı rüzgar gibidir her yere ulaşır. Hem kitabı hem de Tedx konuşması olan bu gerçek hikayeyi izleminizi öneririz.

Termodinamik Yasaları

İspanyol yapımı bu romantik komedi filminde bir fizikçinin çalışma konusunu normal hayata nasıl taşımaya çalıştığını izliyoruz. Filmde, aşk ve fizik bir araya getirilmiştir. IMDB puanının neden düşük olduğunu anlayamadığım bu bu filmin belgesel tadında olduğunu söylemekte fayda var. Filmin çıkış noktasının oldukça yaratıcı olduğunu düşünüyorum. Fiziğin önemli konularından biri olan termodinamik (ısı akışı) yasalarını ne olduğunu ve nasıl işlediği aktarıyor. Bu termodinamik yasalar, fizikçinin kendi aşk hayatına gelince hatalı olduğu da kanıtlanıyor.

Into the Wild

Into the Wild filmi de böyle filmlerden, ilham kaynağınız olabilir. Jon Krakauer’ın 1996 yılında yayımlanan ve Christopher McCandless adındaki bir gencin maceralarını anlattığı kitap, 2017 yılında filme uyarlanmıştı.

Herkesin aklından geçen doğaya kaçış fikrini gerçekleştiren adamın, hüzünlü hikayesi aktarılır. Belgesel tadında olan bu uyarlamada kahramanımızın birçok sözü düşündürücüdür: “Bence kariyer denen şey bir 20. yüzyıl icadıdır ve ben bir kariyer istemiyorum.” Filmin müziklerine de ayrıca dinlemeniz önerilir. Filmin doğa içerisinde çekilmesi manzaraya, yeşile özleminizi de gideriyor.

Rose Adası’nın İnanılmaz Hikâyesi

Rose Adasının hikayesini henüz duymadıysanız o zaman filmini izlemenizi öneririz. Film, Adriyatik Denizi’nde, kendi adalarını inşa eden iki mühendis arkadaşın gerçek hikayesini anlatmaktadır. Yaklaşık dört yüz metre karelik bir alanın, hem zamanın İtalya’sını hem de Vatikan’ını nasıl çaresiz bıraktığını izliyoruz. Baş kahraman mühendisimizin, birçok icadı değer görmüyor olsa da hikayesiyle ilham olacak ve kafanızda birçok fikir uçuşmasına neden olacaktır.

Su Okulu Belgeseli

Ailecek izlenecek belgesellerden bir tanesi de Su Okulu. Suyun farkına varmak kurulan için Su Okulu Çevre Eğitim programına katılan genç kadınların yaşamları üzerindeki etkiler anlatılıyor. Dünyanın bir ucundaki insanlar sele teslim olurken, dünyanın diğer bir ucunda olan insanlar kuraklıkla mücadele ediyorlar. Su Okulu Çevre eğitim programı ise bu sorunu yaşayan köylere ulaşarak ‘Suyun Önemi’ ile hem ulaştığı köylerde hem de izleyicilerde farkındalık oluşturmayı başarıyor.

The Story of Science

The-Story-of-Science

İngiliz gazeteci, psikolog, yapımcı ve sunucu Micheal J. Mosley‘in bilim belgeselciliği alanında bir çok yapımı bulunmaktadır. Ancak bunlardan en önemlisi bilimsel tarihe bir bakış attığı 2010 yapımı “The Story of Science” belgeselidir bizim açımızca

Altı bölümden oluşan belgesel ilk olarak BBC’de yayınlanmıştır. Ardından da DVD olarak piyasaya sürülmüştür. Her bölümde bilimin kat ettiği inanılmaz mesafeyi gözler önüne süren yapım, bilimsel gelişimi kendi diyalektiği içinde yansıtabilmektedir.

Dünyayı her şeyin merkezi olarak görmekten kurtulmamızın öyküsünden atom altı parçacık fiziğine, yeryüzündeki canlılığın çeşitliliğine olan bakışımızdan insan bedeninin yaşamsal döngüye etkilerine kadar birçok bilimsel öyküyü barından “The Story of Science” belgeseli, bilim tarihinin çok önemli tartışmalarını da ekrana taşımaktadır. Belgeseli internette Bilimin Hikayesi olarak aratarak izleme şansınız bulunmaktadır. 

Everything and Nothing (Her şey ve Hiçbir şey)

herşey ve hiçbirşey

Sizlere önereceğimiz bilim ile ilgili son belgesel olan  BBC yapımı Everything and Nothing (Her şey ve Hiçbir şey) adlı iki bölümlük belgesel tam anlamıyla bilim ile ilgili tabuları yıkar nitelikte.

İlk bölüm Everything bir kumsalda başlıyor. Bir kum tanesi ölçütünden hareketle yıldızların ve kainatın boyutuna dair fikir verildikten sonra “Bu film üzerinde bulunduğumuz yalıtılmış ve önemsiz noktadan gökyüzüne bakıp, orada bulunan her şeyin şeklini büyüklüğünü ve kökenini nasıl öğrendiğimizin muhteşem öyküsüdür. diyerek bizi hikayeye sürüklüyor. Anlatıcı, birçok bilim insanının evreni anlamak ve açıklamak için yüzlerce senelik çaba ve birikimleri aktarıyor. Sonunda da konuyu Einstein’a ve onun genel görecelilik teorisine getiriyor.

İkinci bölüm olan Nothing bölümü ise anlatıcının bulutlu göklere bakarken sorduğu “Hiçbir şey nedir ya da boşluk mümkün müdür?” sorusuyla başlıyor. Bu bölümde, Aristo’nun “Doğa boşluk sevmez” sözünden yola çıkıyor. Sonrasında da mutlak boşluğu yaratma ve ölçme macerasına göz atıyoruz. Torricelli ve Pascal ile başlayan, fizik, matematik ve astronomi tarihinden örneklerle kuantum teorisine ulaşan bir yolculukta buluyoruz kendimizi izlerken. Keyifli İzlemeler


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Şefika Çokcoşkun

İstanbul Üniversitesi 'Nükleer Fizik' anabilim dalında yüksek lisans mezuniyetim sonrası yazarlık serüvenim başladı. Bilimin hayatın parçalarından biri olduğunu aktarmak her bilim insanı gibi benim de görevim... Okumak, dinlemek, merak etmek, araştırmak hep bir adım daha atmamı sağlıyor. Paylaştıkça çoğalacağımız günler yakındır...

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu