Mennan Usta olağanüstü bir yaşam hikayesine sahip Antepli bir deha.. Kısa yaşamına öyle başarılar sığdırmış ki, eşi benzeri yok.
Mennan Aksoy, 1952 yılında Gaziantep’te dünyaya gelmiş. İlkokul eğitimi görmüş, sonra da tornacılıkla iş hayatına atılmış. Ancak kendisinin inanılmaz bir yeteneği olduğu zamanla ortaya çıkmış. Bu da bir makineyi on dakika inceledikten sonra makinenin aynısını yapabiliyor olmasıymış.
İşte bu yüzden yabancı üreticilerin korkulu rüyası haline gelmiş Memnan Usta. Devamında da uluslararası fuarlara girmesi bile yasaklanmış.
Mennan Ustanın makine dehası ve ekstrem çalışkanlığı, onu tornacılıkla başladığı kariyerinde milyon dolarlık çalışmalar yapan ve yerli üreticiye mali anlamda kök söktüren ithal makineleri yerli olarak üreten kişi olma başarısını getirmiştir. İz bırakan bir sanayici, üretici ve ihracatçı olmayı başarmıştır.
1996 yılında Gaziantep Üniversitesi ile birlikte hazırladığı Gaziantep’in ilk TÜBİTAK projesiyle Almanya, İtalya, Fransa gibi sayılı ülkelerde imal edilebilen halı ipliği makinesi üretimine de soyunmuştur.
Aksoy, bu projeyi başarıyla tamamlayarak 1998 yılında Teknoloji Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür. Mennan Makine’nin Kurucusu olan Ustanın hakkında, şirketinin websitesinde de kendisi için şöyle bir tanıtım yazısı yazılmış:
”Mennan Aksoy 1952 yılında Gaziantep’de Doğmuştur. Evli ve üç çocuk babası olan Mennan Ustanın iş hayatı ilkokuldan sonra başladı. 1973’de kendi firmasını kuran Mennan Aksoy önceleri para kasalarında kullanılan parçaların imalatını, daha sonra ise otomotiv sanayi yedek parça üretimi yaptı.
Standart üretimleri belli bir düzene oturttuktan sonra araştırmacı kişiliği ile daha nitelikli iş arayışına giren Mennan usta, enjeksiyon döküm ve kalıp imalatına başladı. 1996 yılında Gaziantep Üniversitesi ile birlikte hazırladığı Gaziantep’in ilk TÜBİTAK projesi ile Almanya, İtalya, Fransa gibi sayılı ülkelerde imal edilebilen halı ipliği makinası üretimine soyundu.
Bu projeyi başarı ile tamamlayarak 1998 de Teknoloji Başarı Ödülüne layık görüldü. İlk projenin başarı ile sonuçlanmasıyla sonraki senelerde Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdi. Sekiz adet TÜBİTAK projesini başarı ile tamamlayarak Sentetik Elyaf ve İplik üretiminde Türkiye’de ilklere imza attı.
Ürettiği makinaları yurtiçinin yanı sıra Brezilya, Mısır, Suriye, Fas, Sudi Arabistan, Özbekistan, İran gibi ülkelere de satarak Ülkemize önemli döviz katkısı oldu. 2013 yılı itibarı ile ürettiği sentetik iplik makinalarında Üniversite desteği ile sürdürülen çalışmalarla Avrupalı emsallerinden daha ileri sistemlerin tasarım çalışmaları devam etmektedir.”
Mennan Ustayı TÜBİTAK ödüllü örnek bir üretici, sanayici, iş insanı olarak pek çok yerde görebiliyorsunuz. (Yine de yeteri kadar tanıtılmadığına inanıyorum.)
Ancak akademide de iz bırakmıştır aramızdan ayrılmadan. Gözden kaçırılan bir akademik bildiriyi de incelemenizi öneririm:
http://www.mennanmakina.com.tr/delfpanel/images/sempozyum-bildirisi.pdf
Yukarıdaki akademik çalışmada GASKİ’yi göreceksiniz.
Mennan Aksoy, gerçekleştirildiği röportajlardan birinde, 2012 yılında Gaziantep Su Kanalizasyon İdaresi’ne (GASKİ), kanalizasyon çamurundan elektrik üreten sistem kurup teslim ettiklerini şöyle anlatmış:
“Ben her zaman şunu iddia ediyorum, eğer Türk makine sektörüne imkan verilirse yapamayacağımız bir şey yoktur. İmkan verilsin uçak dahi yaparız.”
Mennan Ustanın ruhu şad olsun. Örnek alınmasını dileriz. Ustayı dinlemek için:
Matematiksel