Kampüs

Dikkatleri Çekecek Bir Özgeçmiş Yazma İçin Bazı Öneriler

İş arama sürecinde herkes bir özgeçmiş yazma zorunda kalır. Ancak bu esnada bir gerçeği gözden kaçırır. Sonuçta sizin gibi binlerce kişi bir özgeçmiş hazırlamaktadır. İşverenlerin de dikkat süreleri çok kısadır ve özgeçmişi okumak için çok fazla zaman harcamazlar.

Hatta araştırmalara göre özgeçmişleri inceleyen kişilerin bir karar verme süreci ortalama 6 saniyedir. Bu nedenle, sadece birkaç saniyede dikkatleri çeken bir özgeçmişe sahip olmak bir işe kabul edilebilmek için önemlidir.

Yazdığınız özgeçmişin en önemli kısmı ise özellikle ilk üçte birlik bölümüdür. Sonuçta yukarıdan aşağıya doğru bir okuma gerçekleştiren bir kişi bu bölümden etkilenirse devamına göz atmaya karar verebilir ya da vermez.

Etkileyici bir özgeçmiş yazma için ilk gereken elbette etkileyici bir başlık olacaktır. Başlık, işverene derhal, sahip olduğunuz şeyin, belirli bir pozisyon için bir adayda tam olarak aradıkları şey olduğunu söylemelidir. Ancak elbette özgeçmişinizin içeriği ile başlık uyumlu olmalıdır. Şimdi gelin bu içeriğin nasıl yazılacağı konusuna bakalım.

Özgeçmiş Yazma Stratejileri

özgeçmiş yazma

Başvurduğunuz her iş için özgeçmişinizi yeniden uyarlayın.

Yüzlerce yere aynı özgeçmişi göndermek ve işe yaramalarını beklemek pek de efektif bir yöntem değil. Bir işe başvurmak nicelik değil nitelik ile ilgilidir. Her şeye uyan tek bir özgeçmiş yoktur. İş başvurusundan önce araştırmanızı yapın. Örneğin iş tanımına bakın, Linkedin’e gidin ve o işte çalışan diğer insanları arayın. Hedefiniz ne kadar net olursa o kadar iyi olursunuz. Ayrıca özgeçmişinizde nerede çalıştığınızı veya hangi unvanı(ları) aldığınızı, vurgulamak istediğiniz becerileriniz, sorumluluklarınız ve başarılarınızı detaylandırın.

Özgeçmişinizde ödüllerinizi ve başarılarınızı listelemeyi unutmayın. Özgeçmişiniz, yalnızca geçmiş işlerdeki sorumluluklarınızın neler olduğunu aktaran bir dizi iş tanımı gibi okunmamalıdır. Bunun yerine, işte nasıl iyi bir izlenim bıraktığınıza ve departmanınızda ve organizasyonunuzda nasıl bir fark yarattığınıza odaklanmalısınız. Unutmayın siz bir markasınız ve özgeçmiş yazarken de kendi markanızın reklamını yapıyorsunuz.

Özgeçmiş yazma için doğru bir uzunluk tanımı yok.

Uzunluk hakkında kesin bir kural olmasa da araştırmaları göz ardı etmeyin ve “6 saniyelik” değerlendirme zamanını unutmayın. Çoğu özgeçmiş 2 sayfadır, ancak yeni bir üniversite mezunu için tek bir sayfa iyidir. 30 yıllık kariyeri olan ve birden fazla kuruluşta çalışan biri için 3 sayfa daha uygun olabilir. Ayrıca İşverenlerin kullandığı tarama sistemi, özgeçmişinizi belirlenmiş bir dizi nitelikle eşleştirir. Özgeçmişinize, işverenin aradığı işe özgü becerilerle eşleşen anahtar kelimeler ekleyin.

Bilgilerinin mümkün olduğunca kolay anlaşılmasını sağlayın.

En üste, iş deneyiminizi ve kariyerinizde hangi aşamada olduğunuzu özetleyen 3-4 cümle özet koyun. Bu, başvuruda bulunduğunuz işin açıklamasına uygun olmalıdır. Sonra, dikkat çekici bir madde işaretli beceri listesi hazırlayın. Tüm ilgili becerilerinizi yazın – hepsine vurgu yapın. Sade ve anlaşılır bir dil kullanın. Tanımlamalarınızı net yapın.

LinkedIn profilinizi güncel tutun.

LinkedIn profiliniz gerçekten istediğiniz işi yansıtmalıdır. Ayrıca özgeçmişinizin bir uzantısı olarak hizmet etmelidir. Birçok işveren özgeçmişinizi LinkedIn profilinizle karşılaştırır, bu nedenle tarihler ve detaylar eşleşmelidir. Ayrıca, yakın zamanda çekilmiş bir fotoğrafınız olduğundan emin olmalısınız

Biçimlendirmeye Odaklanın

  • Basit bir yazı tipi kullanın. Kullanılacak en iyi yazı tipi, Times New Roman, Arial veya Calibri gibi basit bir yazı tipidir. Okunabilir bir yazı tipi boyutu kullandığınızdan emin olun — 10 ila 12 punto en iyi sonucu verir. İş unvanlarını ve işverenleri vurgulamak için kalın ve italik yazı fontu kullanın.
  • Bir beceriler bölümü ekleyin. Özgeçmişinize bir beceri bölümü eklemek, iş için uygun olduğunuzu göstermenin başka bir iyi yoludur. Artı örnekleri ekleyeceğiniz şeyler .
  • Bir başlık veya profil ekleyin. Kısa, göz alıcı bir başlık veya profil, okuyucunun dikkatini çekmenin harika bir yoludur. Bir işten ne beklediğinize değil, işverene ne sunabileceğinize odaklandığınızdan emin olun.
  • Eğitim bölümünü en alta taşıyın. İş deneyiminize odaklanın, ardından eğitiminizi ve diğer bilgilerinizi özgeçmişinizin altına koyun.
  • Kısa ve öz olun. Kelimeler söz konusu olduğunda, az daha fazladır. Her işyerindeki rolünüzü tanımlayan kısa, eylem odaklı cümleler kullanın. 
  • Gereksiz bilgilerden kurtulun. Özgeçmişinize kişisel yaşamınız, aileniz, hobileriniz veya işinizle ilgili olmayan herhangi bir şey hakkında bilgi eklememelisiniz. Ayrıca uzun bir çalışma geçmişiniz var ise tüm iş deneyimlerinizi eklemenize de gerek yoktur. Özgeçmişiniz hayat hikayenizin değildir.

Özgeçmişinizi Göndermeden Önce

  • Yazım hatalarını kontrol edin. Mutlaka bir şeyler gözünüzden kaçmıştır.
  • Ona tanınabilir bir isim verin. Özgeçmişinizi “özgeçmiş” olarak kaydetmeyin. Dosya adınızı, adınız ve soyadınızı içerek biçimde kişiselleştirin. 
  • PDF olarak kaydedin. Özgeçmişinizi PDF olarak kaydederseniz olası biçimlendirme sorunlarını ortadan kaldırırsınız.

Özgeçmiş yazma yaratıcılık ister. Bu konuda kendinize fazla güvenmiyorsanız başlangıç ​​noktası olarak bir özgeçmiş şablonunu kullanabilirsiniz. Bilgilerinizi özgeçmiş şablonuna ekleyin, ardından özgeçmişinizi kişiselleştirmek için gerekli ayarları yapın. Ancak ne yaparsanız yapın özgeçmişinizin bir ruhu olmasına ve sizi yansıtmasına izin verin. Yazdığınız şeylerin dürüst olmasına özen gösterin. Umarız bu yazıdan sonra özgeçmişlerinize bir göz atıp gerekli düzenlemeleri yaparsınız.



Kaynaklar ve ileri okumalar:

Matematiksel

Editör

Bu yazı gönüllü yazarlarımız tarafından hazırlanmış veya sitemiz editörleri tarafından belirtilen kaynaktan aslına uygun kalınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu