Tıp ve Sağlık

Araştırmalara Göre Çalışırken Nasıl Oturmalıyız? Cevap Dik Değil

Aslında her çocuk hayatının bir evresinde “Dik otur! Kambur durma! ” sözleri ile yüzleşmiştir. Ancak İskoçya ve Kanada’dan araştırmacılar, görünüşe göre, çoğumuza çok erken yaşlardan itibaren öğretilen bir şey olan dik oturmanın sırtınız için iyi olmadığını söylüyor. Hatta tam tersine dik oturmak sırtınızı gereksiz yere gerebiliyor. Yani bunca yıldır hatalı oturma biçimini sürdürüyoruz.

Aslında bir çoğumuzun günümüzde sırt ağrısı çektiği düşünülürse, “Nasıl oturmalıyım?” sorusu sık sık gündeme geliyor. Konuya farklı bakış açıları ve farklı öneriler mevcut. Görünen o ki duruşumuz hayatımızı sandığımızdan daha fazla etkiliyor.

Örneğin, bir iş görüşmesindeyken dik oturmak, kendinize güvendiğinizi gösterir. Sevgilinizle bir akşam yemeği yerken öne doğru eğilmek, onunla ilgilendiğinize işaret eder. Ders çalışırken kambur oturmak psikolojik olarak kendinizi kapatmanıza neden olur. Bunun sonucunda düşünme kapasitemiz de düşüş meydana gelir. Tüm bunlar araştırmalar ile desteklenen doğru bilgilerdir.

Sırt Ağrısından Kurtulmak İçin Nasıl Oturmalıyız?

düzgün duruş, matematik
Kambur oturma ve kötü duruş, kronik sırt ağrısına neden olmaz. ancak yine de dik oturmak, kambur oturmaya göre sosyal açıdan daha kabul görülür bir oturma biçimidir. Bunun temel nedeni estetik görünüm ile ilgilidir.

Kambur veya eğri oturmanın rahat hissettirmesinin temel nedeni, dik oturmaya kıyasla boyun ve sırt kaslarının daha az kullanılmasını sağlamasıdır. Çoğu zaman, kaslarımız bu pozisyonda dinlenme fırsatı bulur. Bu durumda baskı kaslardan kemik ve kıkırdaklara geçer. Bu da rahatlama hissini beraberinde getirir. Fakat her ne kadar kısa dönemde kambur oturmanın bir zararı olmasa da, uzun dönemde omurgada sorunlar yaşatmaya başlar ve duruş bozukluğuna neden olur. Dolayısıyla devamlı olarak bu biçimde durmamanız da önemlidir.

Sonuç olarak sırt ağrılarından kurtulmak için kendinize “Nasıl doğru oturmalı?” diye soruyorsanız, bu sorunun maalesef net bir yanıtı yok. Dik oturmak iyidir, kambur oturmak kötüdür deyişi bilimsel çalışmalar ile yeterince desteklenmemiştir. Bilim insanları sırt ağrısı çekmenizin nedeninin oturma biçiminizden ziyade, genetik, anksiyete, uyku düzeni ve stres ile ilişkili olduğunu düşünmektedir.

Ancak elbette oturma biçimi sonucunda vücudunuzda rahatsızlık hissediyorsanız pozisyon değiştirmenizde fayda vardır. Birkaç deneme yanılma ile sandalyenizi farklı konumlara getirip en rahat ettiğiniz oturma pozisyonunu bulabilirsiniz. Rahat oturmaya başladığınızda sırt ağrınız da azalacaktır. İdeal olarak, yaklaşık 135 derecelik bir açıyla hafifçe geriye yaslanmanızın en rahat pozisyon olduğu araştırmada bulunmuştur.

Sırt Ağrısından Kurtulmak İçin Çözüm Nedir?

Son zamanlarda popüler hale gelen, ayakta durulan çalışma masaları da sırt ağrısını azaltmakta belirgin bir fark yaratmıyor. Yani tüm gün ayakta durmak işe yaramıyor.

Birçoğumuz, bilgisayar başında çalışanlar, öğrenciler günü yaklaşık on ila on iki saatini oturarak geçiriyor. Bu durumda sırt ağrısı kaçınılmaz bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bunun için çözüm dik oturmak değil. Eğer hayatınız boyunca sağlıklı bir sırtınızın olmasını istiyorsanız, bu konuyu çok fazla kafanıza takmamanız öneriliyor. Bunun yerine sağlıklı yaşamaya gayret edin, bu çoğunlukla yeterli olacaktır. İyi uyuyun, strese girmemeye çalışın ve egzersiz yapın. Tabii hepsinden önemlisi, hayattan keyif almaya çalışın.



Kaynak ve İleri Okuma:


Dip Not:

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım

Matematiksel

Busra Meral

Keyifli okumalar...

Bir Yorum

  1. Sırtınızın ağrımasını istemiyorsanız oturmayın ana fikirli bir yazı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu