Günlük Hayatımızda Matematik

Stefan Mandel: Geliştirdiği Sistemle 14 Defa Lotoyu Kazanan Matematikçi

Bir piyangoda kazanma ihtimalini hesaplarsak karşımıza çıkan sayının büyüklüğü tüm hayallerimizi silecektir. Bir köpekbalığı tarafından yenilme, yıldırım çarpması veya Olimpiyat altın madalyası kazanma şansınız, bir kez bile piyangoyu kazanmaya kıyasla çok daha yüksek. Ancak Stefan Mandel sistemi hacklemeyi başardı ve 1960’lardan 1990’lara kadar 14 kez büyük ikramiyeyi kazandı.

Romanya ve Avustralya asıllı kendi kendini geliştirmiş bir matematikçi olan Stefan Mandel’in üstünde çalıştığı yöntemle, kendisinin iddiasına göre, yeterli yatırım sağlanırsa lotoyu her seferinde kazanmak mümkün.

stefan mendel loto

1960’larda Sovyet yönetimi altındaki hayat, Demir Perde’nin arkasında yaşayan çoğu insan için oldukça zorlayıcıydı. Bu zorlanan kişilerden birisi de Mandel idi. Karısını ve iki çocuğunu ayda sadece 88 dolara eşdeğer bir maaşla geçindirmek zorunda kalınca da çözümü piyango kazanmasını garanti edecek bir algoritma geliştirmekte bulmuştu.

Stefan Mandel’in 6 adımda lotoyu tutturma formülü

Stefan Mandel’in daha sonra dediği gibi, “doğru şekilde uygulanan matematik bir serveti garanti edebilir.” Nitekim sonuç da tam olarak bu biçimde oldu. Kendisi kazanma yöntemini aşağıdaki gibi açıklamıştı.

Stefan Mandel: Geliştirdiği Sistemle 14 Defa Lotoyu Kazanan Matematikçi
 Katılımcıların 1 ile 40 arasında değişen altı sayı seçmesini gerektiren bir piyango için,
olası 3,838,380 kazanan kombinasyon vardır. Bu senaryoda Mandel, ikramiye bu sayının üç katına, yani yaklaşık 11.5 milyon dolara yükselene kadar bekleyecekti.
  • Muhtemel kombinasyonların sayısını hesaplayın. Örneğin Milli Piyango tarafından düzenlenen Sayısal Loto’da 1’den 49’a kadar 6 sayı bilinmesi gerekiyor. Bu da toplam 13 milyon 983 bin 816 kombinasyon anlamına geliyor.
  • Lotoda büyük ikramiye miktarının bunun en az 3 katı olduğu anı bekleyin. Yani Mandel’in hesaplamalarına göre Türkiye’de bu yöntemi kullanmak için Sayısal Loto’da büyük ikramiyenin 42 milyon TL’ye yaklaşmasını beklemek gerekiyor.
  • Her kombinasyon için para yatıracak bir kişi bulun. (Mandel, Virginia lotosu için 2524 yatırımcı bulmuş.)
  • Her kombinasyon için loto oynayın ve kuponların çıktısını alın. (Artık bazı ülkelerde buna izin verilmiyor ve kuponun doğrudan bayiden alınması gerekiyor.)
  • Kuponları (milyonlarca kupon) loto bayiine götürün.
  • İkramiyeyi kazanın. Yatırımcılara paralarını ödemeyi unutmayın. (1987’de 1.3 milyon dolar kazandığı ikramiyeden Mandel’e 97 bin dolar pay kalmış.)

Özetle Mandel ve ortakları, tüm olası kombinasyonları kapsayan biletleri satın almışlardı. Sonucunda da ellerindeki biletlerden birine ikramiye denk gelmişti.

Günümüzde Mandel’in formülünün iki önemli parçasını uygulamak mümkün değil. Artık piyango biletlerini toplu olarak satın alamaz ve biletlerinizi evde yazdıramazsınız. Ancak 13 milyon 983 bin 816 kişiyi ikna ederseniz bir miktar para kazanma ihtimaliniz olur. Yalnız ufak bir sorun daha var. Büyük ikramiyeyi bu kadar kişi sayısına böldüğünüzde elinize geçen para değer mi ona da siz karar verin…

Stefan Mandel Başarılı Olmayı Başarmıştı

Mandel geliştirdiği yöntemle milyonlarca doları olan bir yatırımcıya dönüşmeyi başardı. Mandel planını ilk olarak memleketi Romanya’da bir grup arkadaşıyla denedi. Teorik matematik çalışmak için harcadığı boş zaman işe yaradı ve yaklaşık 19.3 bin dolar kazandı, 

Stefan Mandel: Geliştirdiği Sistemle 14 Defa Lotoyu Kazanan Matematikçi

Kazandığı ilk ikramiyeyi de ülkeden kaçmak için kullandı ve parayı dışişleri bakanlığı yetkililerine rüşvet olarak verip ülkesini terk etti. Daha sonra 1970’lerde ve 80’lerde İngiltere ve Avustralya’da bunu yapmaya başladı. Senaryonun elbette dezavantajları vardı. 

Başlangıçta, Mandel tüm kombinasyonları elle yazmak zorundaydı, bu da insan hatası olasılığını büyük ölçüde artırdı. Romanya ikramiyesi de nispeten küçüktü; tüm yatırımcılarını ödedikten sonra, kendisi için sadece 4,000 doları kaldı.

Ancak sonunda Avustralya’ya yerleştikten sonra, Stefan Mandel sistemini mükemmelleştirmeyi başardı. 1980’lerde bilgisayarların gelişimi, Stefan Mandel için tüm süreci büyük ölçüde basitleştirdi. 1992 yılının Şubat ayında Stefan Mandel, sistemini 27 milyon dolardan fazla bir ikramiyeye ulaşan Virginia eyalet piyangosuna uygulamaya karar verdi.

Stefan Mandel: Geliştirdiği Sistemle 14 Defa Lotoyu Kazanan Matematikçi
Günümüzde Stefan Mandel Avustralya’da yaşıyor.

Sonunda bu ikramiyeyi de kazandı. Ancak elbette bu büyük meblağ hükümet yetkililerinin ilgisini çekti. Sonrasında da loto yetkilileri kuralları değiştirerek onun planının tekrarlanmasını imkansız hale getirdi. Şu anda kendisi Avustralya kıyılarında küçük bir tropik adada yaşıyor ve yazdığı kitaplarla farklı bir biçimde de olsa parasını arttırmaya devam ediyor.

Kimisi şans oyunlarını eğlence olsun diye oynar kimisi de büyük umutlar bağlar. ‘Ya bana çıkarsa’, ‘Umut fakirin ekmeği’ laflarına aldanmayın. Bu yazıya da göz atın. Şans Bana Güler mi? Milli Piyango Çıkma Olasılığı Nedir?


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu