
İngiliz filozof ve toplum eleştirmeni Bertrand Russell (18 Mayıs 1872 – 2 Şubat 1970) insanlığın en berrak ve aydınlık beyinlerinden birisidir. 1959’da BBC’nin Face-to-Face programına katılmıştı. Kendisine en son bir kapanış sorusu soruldu. Soru “Bundan 1000 yıl sonra yaşayan bir kuşağa, yaşadığınız hayat ve dünya hakkında ne söylerdiniz? Öğrendiğiniz dersler nelerdir?” biçimindeydi. Cevabı kısa ama öz oldu. Aşağıda verdiği cevabı okuyabilirsiniz.
“Biri entelektüel ve biri de ahlaki olmak üzere iki şey söylemek isterim. Onlara söylemek istediğim entelektüel şey şu. Herhangi bir konu üzerinde çalıştığınızda ya da felsefe ile ilgilendiğinizde, kendinize yalnızca gerçeklerin ve bu gerçeklerin ortaya koyduğu hakikatin ne olduğunu sorun. İnanmayı dilediğiniz ya da ona inanılmış olursa faydalı toplumsal etkileri olacağını düşündüğünüz şeyler tarafından yönlendirilmenize asla izin vermeyin. Sadece ve sadece gerçeklerin ne olduğuna bakın. Söylemeyi istediğim entelektüel şey budur.
Onlara söylemek istediğim ahlaki şey ise çok basit. Şunu söylemeliyim: Sevgi bilgeliktir, nefret aptallıktır. Giderek birbiriyle daha yakından bağlantılanan bu dünyada, birbirimizi hoş görmeyi öğrenmek zorundayız. Bazı insanların bizim hoşumuza gitmeyen şeyler söylediği gerçeğine tahammül etmeyi öğrenmek zorundayız.
Yalnızca bu şekilde birlikte yaşayabiliriz. Birlikte ölmek yerine birlikte yaşayacaksak yardımlaşma ve hoşgörüyü öğrenmeliyiz. Yardımlaşma ve hoşgörü bu gezegen üzerindeki insan yaşamının devamı için kesinlikle hayati bir önem taşıyor.”
“Hayatı basit yaşamak mümkün … Doğrusu hayatı basit yaşamak kolay da basit yaşamanın kendisi oldukça zor; yine de olanaksız değil.”
Bertrand Russell
Konuşma Metninin İngilizcesi

I should like to say two things, one intellectual and one moral. The intellectual thing I should want to say to them is this. When you are studying any matter or considering any philosophy, ask yourself only what are the facts and what is the truth that the facts bear out. Never let yourself be diverted either by what you wish to believe or by what you think would have beneficent social effects if it were believed. Look only and solely at what are the facts. That is the intellectual thing that I should wish to say.
The moral thing I should wish to say to them is very simple. I should say: Love is wise, hatred is foolish. In this world, which is getting more and more closely interconnected, we have to learn to tolerate each other. We have to learn to put up with the fact that some people say things that we don’t like. We can only live together in that way And if we are to live together and not die together we must learn a kind of charity and a kind of tolerance which is absolutely vital to the continuation of human life on this planet.
İnsanların düşünceleri çoğunlukla kendilerini huzurlu kılacak tarzda kurulmuştur. Çoğu insan için doğruluk ikincil bir öneme sahiptir.
Felsefe Yapma Sanatı / Bertrand Russell
Bu zamansız sözleri sık sık hatırlamamız gerekiyor. Kendisini saygıyla anıyoruz. Ayrıca izlemek isterseniz bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Bertrand Russell Hakkında
Russell’ın çalışmaları mantık, matematik, küme teorisi, bilimsel hesaplama (tipler kuramı), dil felsefesi, epistemoloji ve metafizik alanlarındaki önemini çok uzun süredir korumaktadır. Bu kadar çok alanda böyle uzun süreli etki bırakan çok az filozof olmuştur.
Russell, Birinci Dünya Savaşı sırasında kararlı ve lafını esirgemeyen bir pasifızm savunucusuydu. Yazdığı savaş karşıtı makale nedeniyle altı ay cezaevinde kaldı ve bu nedenle Trinity’deki kadrosunu kaybetti. Totalitarizmin çok büyük bir kötülük olduğunu düşündüğünden İkinci Dünya Savaşı’nı haklı bir savaş olarak gördü. Hayatının geri kalanında siyasi protestolara, otorite ve savaş karşıtı gösterilere çokça katıldı.
Kaynak: Bertrand Russell’s Message to People Living in the Year 2959: “Love is Wise, Hatred is Foolish”; Yayınlanma tarihi: 11 Şubat 2015; Bağlantı: https://www.openculture.com/
Dip Not:
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım
Matematiksel