
Cep telefonunuzda kullanabileceğiniz uygulamalarının büyük bir çeşitlilik sergilediğini mutlaka fark etmiş olmalısınız. Bunlar arasında bazıları gerçekten eğlendirici, bazıları ise öğretici. Kimi matematik uygulamaları ise öylesine maharetli ki binlerce dolar değerindeki programların yapamadığını yapabiliyorlar. Üstelik bu hizmeti ya ücretsiz ya da birkaç lira gibi cüzi bir fiyatla gerçekleştiriyorlar.
Ayrıca, uygulamalar telefon üzerinde bulunan mikrofon, kamera, dokunmatik ekran gibi donanımı direk kullanılabiliyorlar. Elbette piyasada binlerce uygulama var. Bunların arasından seçim yapmak çok zor olsa da burada tanıttığım uygulamalar, bizzat deneyip, kullandıklarım. Siz de beğendiğiniz ve tavsiye ettiğiniz uygulamaları yorum kısmına yazarsanız seviniriz.
Denemenizi Önereceğimiz Matematik Uygulamaları
MyScript Calculator 2

İşte el yazısını tanıyan mükemmel bir uygulama. Hesaplamak istediğiniz ifadeyi doğrudan ekrana yazıyorsunuz. Uygulama el yazınızı tanıma konusunda gerçekten başarılı ve çoğu durumda da yazılanları doğru algılıyor.
Eğer herhangi bir yanlışlık yaptıysanız üzerini karalayabilir ya da tek bir çizgiyle silebilirsiniz. Hatta daha iyisi, yanlışın üzerine doğru değeri direk yazın, uygulama derhal gereken değişikliği yapıyor. Üzerine yazma özeliğini aynı formülün farklı değerleri hesaplatmak için de kullanabilirsiniz.
Photomath
Bu uygulama matematiksel ifadeleri basılı kâğıt üzerinden okuyup, yanıtlayabiliyor. Gerçekten başarılı bir uygulama. Sadece sayısal ifadeleri değil, denklemleri de tanıyıp çözebiliyor. Daha önce yaptığınız hesapları ve taramaları hafızasında tuttuğu için eski hesaplamalarınıza kolayca ulaşabiliyorsunuz. Üstelik bir denklem ya da ifadeyi klavye ile de düzenleyebiliyorsunuz.
Photomath, sadece sonucu vermekle kalmıyor, size çözüm adımlarını da gösteriyor. Çözüm adımlarından herhangi birine tıklarsanız o adımda yaptığı işlemi size Türkçe olarak açıklıyor. Bence hedefi on ikiden vuran bir uygulama Photomath, hem matematik öğretmenlerine hem de öğrencilere rahatlıkla tavsiye edebilirim. Bağlantı linki: https://play.google.com/
Algebra Touch

Cebir öğretimine adanmış bir uygulama olan Algebra Touch, bir bilinmeyenli denklemlerin çözümü, sadeleştirme, çarpanlara ayırma gibi konuları öğrencilerin daha iyi anlamalarını sağlamak için geliştirilmiş. Uygulamada yazdığınız denklemlerdeki terimleri dokunarak eşitliğin bir tarafından öbür tarafına geçirebiliyorsunuz.
Bu uygulama sayesinde terimler adeta canlanıyor, bir terime dokunduğunuzda o terimin bölenleri (çarpanları) hemen üstünde beliriyor, ekrana parmağınızla çizgi çekerek terimleri sadeleştirebiliyorsunuz ve bir parantezin önündeki sayıya dokunduğunuzda karşınıza dağılma özelliğinin bir animasyonu çıkıyor.
Animasyonun oynatma çubuğunu kaydırarak, terimin parantez içine nasıl dağıldığını görebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra herhangi bir işleme dokunduğunuzda, Algebra Touch o işlemi sizin için yapıyor.
Uygulamanın bir güzel tarafı da eğer geçersiz bir işlem yapmaya kalkarsanız terimler başlarını iki yana sallayarak işlemin geçersiz olduğunu anlatıyorlar. Uygulamayı iki modda kullanabilirsiniz: hesap makinesi modu ve öğretici modu. Bu matematik uygulamasının eksik yönleri yok mu? Elbette var. Uygulama Türkçe değil.
Wolfram Alpha

Mathemetica’yı da geliştirmiş olan Stephen Wolfram’ın 30 yıllık araştırmasının sonucu ortaya çıkan Wolfram Alpha, ücretsiz bir uygulama olarak geliyor telefona, ancak Google Play üzerinden uygulamayı satın alırsanız, çözüm adımlarına da erişebiliyorsunuz.
Uygulamayı telefon ya da tablette satın almak daha avantajlı çünkü eğer masaüstü bilgisayarından üye olmayı tercih ederseniz, aylık ya da yıllık ücret ödemek zorunda kalıyorsunuz ki bu daha pahalı bir seçenek.
Uygulamanın olumsuz yönü çalışması için İnternet’e bağlı olmanın gerekmesi. Ayrıca çözüm adımlarına ulaşmak için ücretli uygulamayı satın almanız gerekiyor. Bunun dışında gerek üst düzey bilimsel çalışmalar, gerekse de genel aramalar için çok iyi bir uygulama. Denemek isterseniz: https://products.wolframalpha.com/mobile/
Euclidea

Euclidea aslında bir oyun. Tam olarak bir matematik uygulaması değil. Ama adından da anlaşılacağı gibi, Öklit’in ünlü “Elementler” adlı kitabını temel alan bir oyun. Oyunda sadece pergel ve ölçüsüz cetvel kullanarak çeşitli geometrik şekiller çizmeniz gerekiyor.
Uygulamanın arayüzü GeoGebra tabanlı. Oyun merkezi verilen bir çemberin çizimi, iki noktası verilen doğrunun çizimi gibi basit sorularla başlıyor ve giderek karmaşıklaşıyor. (Verilen herhangi bir çemberin merkezini bulmak, bir doğruya dışındaki bir noktadan paralel çizmek vs.)
Uygulama okuldaki geometri derslerinde ihmal edilen geometrik çizim ve yer problemlerini ve antik çağ matematiğini kavramak açısından oldukça yararlı. Ayrıca problemler zaman zaman çok zor olabiliyor. Her problemin bir hedefi var.
Önemli olan en az sayıda temel işlemle problemi çözmek. Siz bir problemi çözüyorsunuz ama daha az sayıda adım kullanan çözüme ulaşmadığınız sürece problemi tam olarak çözmüş kabul edilmiyorsunuz.
Program alfa, beta, teta… şeklinde bölümlere sahip ve ilerledikçe zorlaşıyor. Bütün problemlere ulaşabilmek ve oyunda ilerlemek için problemleri tam olarak çözmeniz gerekiyor, eğer bunu yapamazsanız ilerleyebilmek için uygulamayı satın almanız gerekiyor. (Ya da İnternetteki çözümlere bakın.) Uygulamada benim hoşuma giden bir özellik de problemleri çözdükçe size matematikle ilgili özdeyişler vermesi.
ON 3D Measure
Doğrudan matematik uygulaması olmasa da matematikçilerin hoşuna gidebileceğini düşündüğüm bir uygulama olan On 3D Measure, fotoğraf üzerinden ölçüm yapmaya yarıyor. Duvar ya da masaüstü gibi düz bir yüzeyin fotoğrafını çekip, uygulamayı kalibre ettiğinizde, artık o yüzey üzerindeki her şeyin ölçüsünü kolayca bulabiliyorsunuz.
Mesela bir binanın cephesinin fotoğrafının çektiniz diyelim, bu uygulama sayesinde o duvardaki pencerelerin eni ve boyunun uzunluğu, çevre ve alanını kolayca hesaplayabiliyorsunuz.
Bunun yanı sıra, açı ölçümü de yapabiliyorsunuz. Uygulamayı daha hassas kullanmak istiyorsanız, fotoğrafını çektiğiniz yüzeye bir kredi kartı ya da A4 boyutunda kağıt yerleştirebilirsiniz. Böylece uygulama, ölçüsü bilinen bu nesnelerle diğerlerini kıyaslayarak, oldukça hatasız bir şekilde ölçüm yapmanızı sağlayabiliyor.
Algebra Practice: Mathilda

İşte yine öğretmenleri cezbedecek bir uygulama. Özellikle cebir işlemleri ve bir bilinmeyenli denklemlerin çözümünü öğretmek için kullanılabilecek bir uygulama olan Algebra Practice, bütün cebirsel işlemleri yapabiliyor.
Eşitliğin her iki tarafına aynı sayıyı eklemek, her iki tarafın aynı sayıyla çarpmak ve bölmek vs. Uygulama maalesef İngilizce gerektiriyor. Ancak basit seviyede İngilizce biliyorsanız, uygulamadan çok faydalanabilirsiniz.
MATEK – Math Camera Solver
Önereceğim son matematik uygulaması olan Matek, MyScript Calculator benzeri el yazısını tanıyan bir hesap makinesi ve matematik editörü daha. Ancak, MyScript Calculator’dan önemli bir farkı var ki o da formül ve ifadelerde denklem kullanılabilmesi. Ayrıca tıpkı Wolfram Alpha gibi açıklamalı çözüm adımlarını da veriyor. Bu nedenle Matek için MyScript Calculator ile Wolfram Alpha’nın karışımı diyebiliriz.
Kötü tarafı İngilizce olması ve çözüm adımlarına ulaşabilmek için Internet bağlantısı gerektiriyor olması. Bu iki tarafını saymazsak herkese tavsiye edebileceğimiz güzel bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca bu yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz: Bilmeniz Gereken En İyi 8 Mobil Bilim Uygulaması
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel