Kampüs

30 Milyon Kelime Farkı Tam Olarak Ne Anlama Gelmektedir?

Yoksulluk içinde büyüyen çocukların 3 yaşına geldiklerinde 30 milyon daha az kelime duyduklarını biliyor muydunuz? Bu bulgu, 1992’den bu yana eğitimcilerin, ebeveynlerin ve politika yapıcıların yoksul çocukların eğitimi hakkındaki düşüncelerini şekillendirdi. Sonucunda da ortaya 30 milyon kelime farkı efsanesi çıktı.

30 milyon kelime

Ancak bir sorun vardı. Bu sayı sadece 42 aileyle başlatılan tek bir çalışmadan gelmekteydi. Bu çalışmada o zamanlar, ikisi de o zamanlar Lawrence’taki Kansas Üniversitesi’nde çocuk psikologları olan Todd Risley ve Betty Hart sosyo-ekonomik durumun okul öncesi dönemde bir çocuğun gelişimini nasıl etkilediğini araştırmaya başladılar. Sonunda da rahatsız edici sonuçlara ulaştılar.

30 Milyon Kelime Farkı Araştırması Nasıl Gerçekleşti?

Araştırma kapsamında farklı sosyoekonomik düzeyde, dokuz aylıktan üç yaşına kadar olan çocuklar takip edildi. Araştırmaya dahil edilen 42 ailede çocuklar ve yetişkinler arasındaki yüzlerce saatlik etkileşim kayıt altına alındı. Bu kayıtların dökümlerini inceleyen Risley ve Hart şaşırtıcı bir keşifte bulundular. Varlıklı ve eğitimli ailelerdeki çocuklar ile ebeveynleri arasında saatte ortalama 2.153 kelime etkileşimi oluyordu. Ancak düşük gelirli ailelerin çocukları için bu etkileşim 616 kelime ile sınırlı idi.

30 Milyon Kelime Farkı Tam Olarak Ne Anlama Gelmektedir?

Dört yaşına gelindiğinde bu fark, yaklaşık 30 milyon kelimelik kümülatif bir boşluğa dönüşüyordu. Daha yoksul evlerdeki ebeveynler, daha kısa, daha yüzeysel yorumlar yapma eğilimi gösteriyordu. Oysa ki daha zengin evlerdeki ebeveynler, çocuklarıyla çeşitli konular hakkında uzun sohbetler ederek onları hafızalarını ve hayal güçlerini kullanmaya teşvik ediyordu.

Araştırmacılar ayrıca kendileri ile daha fazla konuşulan çocukların, IQ testlerinde daha yüksek puanlar aldığını iddia etti. Araştırmanın bir uzantısı olarak, araştırmacılar ilk çalışmadaki çocukların bazıları hakkında yaşları ilerledikçe veri toplamaya devam ettiler. Sonrasında da erken yaşta dil becerileri edinen çocukların ileri yıllarda daha iyi dil becerileri geliştirdiğini iddia ettiler.

30 Milyon Kelime Farkı Tam Olarak Ne Anlama Gelmektedir?
Bu kitap çok fazla ilgi çekti ve çekmeye de devam ediyor.

Konu ile ilgili bulgular 1995 yılında bir kitapta yayınlandı. Google Akademik’e göre, bu bulgular 8.000’den fazla kez alıntılandı. Kitap, 20 yıldan fazla bir süre sonra yayıncısının en çok satanlarından biri olmaya devam ediyor. Ancak, Hart ve Risley’nin çalışması yayınlandığından beri, eleştirmenler verilerin nasıl toplandığı ve yorumlandığı konusunu sorguluyor.

30 Milyon Kelime Farkı İle ilgili Eleştiriler Nelerdir?

Çocukların erken yaşta ebeveynleri ile kaliteli bir şekilde etkileşim halinde olmaları elbette ileri yaştaki dil becerilerini etkileyecektir. Sonuçta gelişimin ilk yılları beyinde hızlı bir büyüme dönemidir. Ancak yoksulluk içinde büyüyen çocukların 3 yaşına kadar 30 milyon daha az kelime duyduğu fikri düşündürücüdür. Öncelikle bu fikir ayrımcılığı tetikler. Sosyoekonomik olarak düşük seviyede olan bireylerin çocuklarının hiçbir zaman akranlarını yakalayamayacağı mitinin doğmasına neden olur.

Çocuklar ile etkileşim kurmak elbette önemlidir. Ancak aksi durumda arada kapatılamayacak bir fark olacağı fikri tartışmalıdır.

Araştırma kapsamında sadece 42 ailenin incelenmesi ise başlı başına bir sorundu. Ayrıca 30 milyon gibi bir rakamın doğruluğu da şaibeliydi. Muhtemelen bu rakam dikkat çekmek adına abartılı biçimde kullanılmıştı. Çünkü daha sonra yapılan çalışmalar farklı sonuçlara erişmişti.

Bir başka sorun da çalışmanın metodu ile ilgiliydi. Araştırmacılar, bebeklerin 7 ila 9 aylık olduğu dönemden başlayarak 2,5 yıl boyunca her evi ayda bir kez birer saat ziyaret etti. Genellikle öğleden sonraları, ellerinde bir kasetçalar, bir not defteri ve bir kronometreyle ortaya çıkıyorlar ve arka planda kaybolmaya çalışıyorlardı. Çocukların etrafında konuşulan kelime sayısını, etkileşimin niteliğini ve türünü ve çocukların kendileri tarafından üretilen kelimelerin gelişimini kaydetmek için oradaydılar.

Sonuçta eğitimli bir ebeveyn bir gözlemci eşliğinde çocuğu ile etkileşime geçerken daha detaylı cümleler kurabilir. Ancak bir başka ebeveynin, özellikle başka bir ırktan birinin varlığıyla sessiz kalmayı tercih etmiş olması da olasıdır.

Çocukların Kelime Haznesi Neye Bağlıdır?

Çocukların kelime haznesi elbette sadece konuşmak ile gelişmeyecektir. Kelime hazinesini genişletecek en önemli faaliyetlerden birisi de çocukları kitaplarla buluşturmaktır. Bu alandaki en önemli araştırmalardan biri olan, Nevada Üniversitesi’nden Sosyolog Mariah Evans’ın 42 ülke arasında yaptığı çalışmadır. Sonuçlarına göre evdeki kitap sayısı çocuğun bilişsel becerilerinin gelişmesi ve akademik performansı üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptir.

Kitaplarla dolu bir evde büyümek, daha sonraki yaşamda okuryazarlık üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ancak bunun için evdeki kitap sayısının en az 80 olması gerekir.

Araştırmadaki dikkat çeken bir diğer nokta ise kitapların özellikle eğitim seviyesi ve geliri düşük olan dezavantajlı ailelerin çocukları için daha da çok faydalı olması biçimindedir. Konu ile ilgili daha kapsamlı yazımızı incelemek isterseniz: Çocuğun Başarısı Evdeki Kitap Sayısı İle Doğru Orantılı.

Sosyoekonomik durum ne olursa olsun, ailelerin yaşam biçiminde yapacakları küçük farklar çocuklarının geleceğinde büyük farklar yaratacaktır. Çocuklarımızla kaliteli diyalog kurmak, zaman geçirmek, ona hikayeler anlatmak ve kitaplar ile dolu bir evde büyümelerini sağlamak onlara sunacağımız en önemli katkımız olacaktır. 30 milyon kelime farkı bir efsane olabilir. Ancak kesin olan iletişimin herkes açısından önemli olduğudur.


Kaynaklar ve İleri Okumalar:

  • M. D. R. Evans, Jonathan Kelley, Joanna Sikora, Scholarly Culture and Academic Performance in 42 Nations. Social Forces, Volume 92, Issue 4, June 2014, Pages 1573–1605, https://doi.org/10.1093/sf/sou030
  • 30 Million Word Gap: Why Some Kids Are Left Behind. Yayınlanma tarihi; 9 Mart 2017; Bağlantı; https://www.machronicle.com/
  • Let’s Stop Talking About The ’30 Million Word Gap’; yayınlanma tarihi;1 Haziran 2018; Bağlantı; https://www.npr.org/
  • Golinkoff RM, Hoff E, Rowe ML, Tamis-LeMonda CS, Hirsh-Pasek K. Language Matters: Denying the Existence of the 30-Million-Word Gap Has Serious Consequences. Child Dev. 2019 May;90(3):985-992. doi: 10.1111/cdev.13128. Epub 2018 Aug 13. PMID: 30102419; PMCID: PMC10370358.
  • Wasik, Barbara & Hindman, Annemarie. (2015). Talk alone won’t close the 30-million word gap. Phi Delta Kappan. 96. 50-54. 10.1177/0031721715575300.

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu