Mühendislik ve Teknoloji

10 Bin Yıl Çalışacak Olan Milenyum Saati Nedir? Neden Bir Dağın İçine Devasa Bir Saat Yapılıyor?

2018 yılında 10.000 yıl boyunca dayanacak şekilde bir saat yapılmaya başlandı. Bu saatle gelecek kuşaklara bizlerden bir insanlık mirası bırakmayı hedeflemiştik. Günümüzde bu saatin yapımı hala devam ediyor.

milenyum saati
10.000 yıllık saat, Long Now vakfının bir sembolüdür. Her ikisi de uzun vadeli düşünmeyi ve sorumluluğu teşvik etmeyi amaçlamaktadır

Saatin aslında bir sürü ismi var. Bazıları bu saate Milenyum Saati, bazıları ise ise Uzun Şimdi Saati (Long Now Clock) diyor. Jeff Bezos ise bu saate 10.000 Yıllık Saati demeyi tercih ediyor. Sahibi olduğu bir dağın içine inşa etmek için tahmini 42 milyon dolar harcadığı için, onun kullandığı bu isim daha kabul uygun gibi gözüküyor. ABD de El Paso/Texas’a 200 km uzakta, yayladan 600 metre yüksekte Diablo Dağı’nın içinde yer alan saatin inşasını bu kaynaktan görebilirsiniz.

Milenyum Saati Fikrinin Ortaya Çıkışı

Böyle bir saatin yapım fikri ilk olarak Amerikalı bir mucit, girişimci ve bilgisayar bilimcisi olan Danny Hillis tarafından önerilmişti. 1996’da (ya da onların tercih ettiği şekliyle 01996’da), Hillis ve birkaç Silikon Vadisi arkadaşı Long Now Vakfı’nı kurdular. Vakıf, saatin yapımının teknik detayları üzerinde çalışmaya başladı. Saatin prototipinin bir parçası Ocak 1999’da Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu’nda gösterilecekti. 

10.000 yıl çalışacak saatin bileşenleri titanyum, seramik, kuvars, safir ve çelikten oluşuyor.

2018 itibariyle Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un 42 milyon dolarlık yatırımıyla, 150 metre uzunluğunda bir versiyon yaratılmaya başlandı. Vakıf başlangıçta belirledikleri prensiplerin çoğuna bağlı kalmanın yolu olarak 10.000 yıl çalışacak saati bir dağın içine inşa etmeye karar verdi.

Ancak saat denildiği için kafamız karışmasın. Bu saat elbette normal saatlerden farklı bir biçimde çalışacak. Teknoloji geliştikçe giderek daha hassas saatler yapmayı başarıyoruz ve kısa zaman dilimlerini ölçmede daha iyi hale geliyoruz. Ancak doğruluğu sağlamak için saat her gün öğle saatlerinde yeniden kalibre edilse de Milenyum saati muhtemelen gezegenin en hatalı saati olacak.

Milenyum Saati Nasıl Çalışacak?
10.000 yıl çalışacak saatin çanları mekanik bir zil üretecine sahip. Zil bir ziyaretçi kolu çevirerek güç ürettiğinde çalıyor.

Ancak bu esnada bir kavramı hatırlamamız gerekiyor. Bir kişiye emeklilik hediyesi olarak genellikle bir saat hediye edilir. Yani saatler kimi zamanlarda sadece sembolik bir anlama sahiptir. Benzer şekilde, 10.000 yıllık bu saat de bir saatten ziyade bir sembol. Amacı, şu anda haber gündemine hakim olanın ötesindeki konular hakkında da düşünmemizi sağlamaktır.

Milenyum Saati Nasıl Çalışacak?

Milenyum Saati bulunduğu dağı bir tür koruyucu kabuk olarak kullanıyor. Bu sayede de yıl boyunca yaklaşık 13 derece santigrat sıcaklığını koruyor. Ayrıca saatin bir dağın içinde olması, saati paslanma ya da yıpranma gibi süreçlerden koruyor. Tüm bunların ötesinde saati daha az görünür kılarak insan yıkımından da gizliyor. Long Now Saati’nin bulunduğu dağ, en yakın havaalanına saatlerce uzaklıkta olduğu için bu şimdilik mümkün gibi gözüküyor.

Milenyum Saati Nasıl Çalışacak?

Yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi bu saat aslında dışarıdan belli olmayacak. Güneş ışınları safirden yapılmış bir pencereden bir kuyunun içine girecek. Böylece, dünyamıza hayat veren güneş, 10 bin yıl çalışması hayal edilen bu saate de hayat vermiş olacak.

10.000 yıl çalışacak saat hala inşa ediliyor ve yaratıcıları çok ilerleme kaydetti. Long Now Foundation üyeleri saati ziyaret eden ilk insanlar olacak. İlklerden olmak için vakfa katılmanız gerekiyor. Ancak bunun için ayda 8 dolarlık bir ücret ödemeniz talep ediliyor. Bu saati şimdilik ziyaret edemediğimize göre onun yerine matematiğin saatlerine göz atmak isteyebilirsiniz. Pi Saati, Çin Saati Ve Daha Fazlası: Matematik Saatleri


Kaynaklar ve ileri okumalar

  • The 10,000-Year Clock Is a Waste of Time. Yayınlanma tarihi: 29 Haziran 2020; Bağlantı: https://www.wired.com/
  • Why a 10,000-year clock is being built under a mountain. And why 10,000 years is too long. Yayınlanma tarihi: Kaynak site: Conversation. Bağlantı: Why a 10,000-year clock is being built under a mountain. And why 10,000 years is too long
  • Jeff Bezos Will Soon Bring Us a 10,000 Year Clock Inside a Mountain. Yayınlanma tarihi: 11 Kasım 2021. Bağlantı: Jeff Bezos Will Soon Bring Us a 10,000 Year Clock Inside a Mountain/

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu