Günlük Hayatımızda Matematik

Numeroloji Nedir? Yaşamın Sırları Sayılarda Saklanmış Olabilir mi?

Astrolojiye çok benzeyen numeroloji ( Nümeroloji diye de yazılır) doğum gününüzün kişiliğiniz hakkında önemli bir şey söylediğini savunur. Daha genel olarak, numeroloji taraftarları, sayıların ve aralarındaki ilişkilerin mistik ve anlamlı olduğuna inanırlar. Bazı insanlar bunların geleceği tahmin etmek için kullanılabileceğini düşünür.

Evrenin sayısal bir kurgu içerdiğini, evrendeki hiçbir şeyin rastlantıya dayanmadığını, her şeyin sayısal bir düzen içinde meydana geldiğini varsayar. Sayılarla yaptığı çalışmalarla, evrendeki gizli yasa ve ilkeleri keşfetmeyi amaçlar. Nümerologlara göre, dünyadaki her şey sayısal kalıplara bağlıdır. Bu kalıplar da, sayıların doğal titreşimlerinden gelir. Sayıların kendilerine özgü titreşimleri onlara bazı özellikler verir.

Numerolojik tablo analizi, bir kişinin uğurlu sayısını belirler. Bu sayılar, dünyanın nasıl çalıştığına veya insanların ve olayların önemine dair ipuçları sunar. Birçok numerologa göre, hiçbir şey tesadüfen olmaz. Aslında her şey sayılar yüzünden olur.

Numerolojinin Kökeni Matematikte Yatar

pisagor tarikatı
Pisagor’a göre sayılar kutsaldı ve evrenin kökeninde tam sayılar vardı. 

Numeroloji’nin babası bir çoğunuzun bildiği gibi Pisagor’dur. Pisagorcular olarak bilinen Pisagor ve takipçileri matematik, müzik ve felsefe çalıştılar. Ancak aynı zamanda da sayıların mistik özelliklerine inanıyorlardı.

Örneğin tek sayılar eril, çift sayılar dişildir. 1 numara yaratıcıdır. Sonucunda birden fazla olanı bu sayıyı ekleyerek oluşturmak mümkündür. İki dualiteyi temsil eder ve dişidir, üç ise erkektir. Beş, iki ile üçün toplamı olduğundan evliliği, birden dokuza kadar olan sayıların tam ortasına denk geldiği için de adaleti temsil eder. On ise dört sayının toplamı olduğu için kutsal bir sayıdır. ( Detaylar için: Pisagor Kimdir? Pisagor Hakkında Bilmeniz Gereken Mitler ve Gerçekler)

Pisagor, evrendeki her şeyin sayılarla açıklanabileceğine inanıyordu.

Her ne kadar takdiri Pisagor alsa da sayılara bir anlam yükleme çabası Pisagor’dan çok daha önce Antik Mısır’da karşımıza çıkar. Nitekim Pisagor’un numeroloji ile ilgili sözlerini Antik Mısır bilgeliğini yansıtan Hermetika’da bulmaktayız. “Mükemmel işleyen evren, sayıların gücüyle düzenlenmiştir.

Numeroloji çalışmaları, İslam’da da ebced hesabı adıyla bilinmektedir. Ebced, geleneksel Arap alfabesinin eski sıralanışından (elif, ba, cim, dal) ilk dört harfinin okunuşundan (E-B-Ce-D) türetilmiş bir sözcüktür.

Sayıların Titreşimleri Olduğu Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?

Pisagor’un ölümünden sonra matematiksel mistisizme olan ilgi azaldı. Ancak 1800’lerin sonlarında L. Dow Balliett sayı titreşimi, müzik ve renkler üzerine birkaç kitap yayınladığında yeniden ortaya çıktı. Balliett’e göre her sayının kendine özgü bir titreşimi vardır. 

İnsanlar, yiyecekler, nesneler ve renkler de titreşir. İnsanlar verimli ve uyumlu bir yaşam sürmesi için çevrelerinin, kendi titreşimleriyle uyum içinde titreşmesi gerekir. Elbette, böyle bir titreşimi tanımlamak veya ölçmek veya insan varlığı üzerindeki etkisini analiz etmek için çok az bilimsel çalışma yapılmıştır.

Pisagorculardan farklı olarak, modern numerologlar, soyut kavramları sayılara uygulamanın yanı sıra, insanlara da sayıları uygularlar. Numerologların çoğuna göre, birden dokuza kadar olan sayılar, içsel titreşimlerinin doğrudan sonucu olan benzersiz özelliklere sahiptir. Bu özelliklerden bazıları Pisagor yazılarından, diğerleri ise dünya çapındaki kültürlerin sayıları nasıl kullandığından gelir.

Tesla’nın 3, 6, 9 Takıntısı İle Mısır Piramitlerinin İlişkisi Ne Olabilir?

Bilindiği gibi Tesla’da 3-6-9 sayılarına benzer bir nedenle takıntılıydı.

Yaşam Yolu Numaranızı Bulma

Kelimeleri sayılara çevirme süreci, numerolojinin merkezinde yer alır. Uygulamanın kökleri Yunanca, Latince ve İbranice gematria uzanır. Gematria, Kabbala’yı esas alarak sözcükler ve sayılar üzerine yapılan kabalistik çalışmalarla ilgili bir uzmanlık alanıdır. Gematria’da, ebced hesabında olduğu gibi, alfabenin her harfine nümerik bir değer verilmektedir. İnsanlar Tevrat’ı, İncil’i ve diğer dini metinleri incelemek ve yorumlamak için gematria’yı kullanırlar.

Pisagor numeroloji tablosu, hangi harflerin hangi sayılara çevrildiğini gösterir

Nümerologlar çoğu zaman, isimleri sayılara dönüştürmek için basit bir tablo kullanarak insanların isimlerine odaklanır. Nümerolog, bir kişinin doğum gününü belirlemek için tablodan karşılık gelen sayıları seçer ve bunları bir araya getirir. Sonuç iki veya daha fazla basamak içeriyorsa, nümerolog bu basamakları toplayacak ve tek bir basamağa ulaşana kadar bu adımı tekrarlayacaktır. Diyelim ki doğum gününüz 31 Temmuz 1981. Numerolojide bu 7 + 31 + 1981 = 2019. Sonrasında 1 + 2=3 biçimindedir. Yani sizin özel sayınız üçtür.

Bazı insanlar günlük yaşamlarında, tarihi kayıtlarda veya dini metinlerde sayısal kalıplar fark eder. Bu tekrar eden sayıların özel bir önemi olduğunu iddia ederler. Bu durum, numerolojinin bir parçası olmasa da, benzer bir sürece aittir. Bu inanç, 23 Enigma örneğinde karşımıza çıkar. ( Detay için: 23 Sayısı Gerçekten Gizemli Bir Sayı mıdır?)

Bir kişinin şanslı sayısını belirlemek için kullanılan bu teknik aynı zamanda insanların isimlerini Vahiy Kitabında geçen canavarın numarası veya 666 ile ilişkilendirmek için de kullanılmıştır. Pek çok kişi bu sayıyı dünyanın sonu veya şeytanla ilişkilendirir. Ancak yeterli düzenleme ile neredeyse herkesin adının toplamını 666 yapması mümkündür. ( Detaylar için: 666 Sayısı İle Led Zeppelin’in Bağlantısı Nedir?)

Günümüzde Numeroloji Bir Sahte Bilim Olarak Kabul Edilmektedir

Sayıların kendi içlerinde gerçek sayısal değerlerinin ötesinde bir anlama sahip olduğunu düşünmek şüphesiz ki bir bilim değil, sahte bir bilimdir. Aslına bakarsanız numeroloji ile astrolojinin kökenleri aynıdır. Sonucunda insanlar kalıpları tanımakta iyidir. 

Bu, insanların yüzleri okumayı, saymayı ve tanımayı öğrenmesine yardımcı olur. Ancak aynı zamanda insanları rastgele olayları kalıplar olarak yorumlamaya da teşvik eder. Bir şeyin ya da yazının sizi tarif ettiğini ve size özel olarak yazıldığı duygusuna kapılmanız “Forer (Barnum) Etkisi” olarak bilinmektedir.

Ayrıca numerolojinin en büyük eleştirisi, icat edilmiş bir sayma sistemine dayanmasıdır. Bu sistem, insanların nesneleri tek bir sayı yerine 10’lu gruplar halinde saymasını sağlamak için geliştirilmiştir. Ancak 10’luk taban sistemi olarak bilinen bu sistem, tek sayma sistemi değildir. Avustralya, Yeni Gine, Afrika ve Güney Amerika’daki yerli kabileler, başka sayı sistemleri geliştirdiler. Bazı toplumlar, zamanı söylemek için hala kullandığımız 12 tabanı ve 60 tabanını da kullandı.

Sonuç olarak asal olsun, mükemmel olsun, karmaşık ya da sanal olsun, sayılar kendi başlarına yeterince hayranlık uyandırıcı. Onlara anlam yüklemeye gerek yok. Sayıların, evreni keşfetmemizi ve anlamamızı sağlayan gerçek anlamları zaten var. Yanlış bilgiler vererek para kazanmayı hedefleyenlerden uzak durmak en iyisidir.


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu